Radovanić: Crna Gora može biti primjer koji će pokazati da proces pridruživanja nije u blokadi

Teme skupa su prioriteti u spoljnoj politici u svjetlu dešavanja u Ukrajini, kao i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU)

2149 pregleda 1 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić boravi u posjeti Parlamentu Litvanije na poziv Međunarodnog republikanskog instituta i litvanske Hrišćansko-demokratske partije.

Kako se navodi u saopštenju URE, na evropskom skupu LEAD21 učestvovaće poslanici iz brojnih evropskih država poput Poljske, Finske, Grčke, Letonije, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, kao i predstavnici država Zapadnog Balkana, a Radovanić je jedini predstavnik Crne Gore na ovom samitu.

Teme skupa su prioriteti u spoljnoj politici u svjetlu dešavanja u Ukrajini, kao i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

"Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da postane naredna članica EU. Pokrenuli smo reforme, a na njima ćemo raditi još snažnije u narednom periodu, kako bismo što prije postali dio evropske porodice. Novoj Vladi Crne Gore, koja je formirana na proljeće, visoko na listi prioriteta je perspektiva Crne Gore u Evropskoj uniji. Postoji veliki strah od jačanja desnice širom Evrope, kao i bojazan od rasta evroskepticizma. Crna Gora može biti primjer koji će pokazati da proces pridruživanja nije u blokadi, a naše članstvo može biti vjetar u jedra i ostalim državama kandidatima. Očekujemo pomoć i podršku svih međunarodnih partnera sa kojima godinama imamo odličnu saradnju. Crnoj Gori je mjesto u EU", saopštio je Radovanić, navode iz URE.

On će, u toku samita, imati sastanke sa ministarkom obrazovanja, nauke i mladih Jurgitom Šiugždinjenom na temu inovacija i startapova, kao i sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Mantasom Adomenasom s kojim će razgovarati o daljem procesu pridruživanja Crne Gore EU i podršci na tom putu.

iz URE su naveli da će se on sresti i sa savjetnicima premijera Litvanije i poslanicima litvanskog parlamenta, a posjetiće i litvansko-bjelorusku granicu.

Bonus video: