Istekao im mandat, ali neće „žabljački scenario”

Od 25. juna Plužine nemaju vlast već je nastupilo klasično bezakonje, kaže Boris Bogdanović. Organi nastavljaju da rade, bolje tako nego da prije izbora biramo predsjednika Opštine, rekao je Petar Mitrić

27875 pregleda 15 komentar(a)
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

U Opštini Plužine 25. juna istekao je četvorogodišnji mandat predsjedniku Mijušku Bajagiću, ali i odbornicima lokalnog parlamenta, što, kako kažu iz Demokratske Crne Gore, dovodi u pitanje funkcionisanje lokalne samouprave.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da su Bajagić, predsjednik Skupštine Opštine (SO) Petar Mitrić i odbornici na nezakonit način nastavili da obavljaju funkcije.

”Ova činjenica jasno ukazuje na to da su, vršeći funkciju po prestanku mandata, ova lica u zoni krivične odgovornosti jer su im ovlašćenja prestala 25. juna. Nakon 25. juna, u opštini Plužine ne postoje nosioci skupštinske i izvršne vlasti, čime je dovedeno u pitanje ostvarenje funkcija lokalne samouprave”, kazao je Bogdanović “Vijestima”.

On je dodao da Bajagić već nekoliko dana ili ne zna da mu je prestao mandat ili se svjesno lažno predstavlja da je i dalje predsjednik Opštine Plužine.

”Dakle, nakon 25. juna opština Plužine nema izvršnu i zakonodavnu vlast, već je nastupilo klasično bezakonje. Na taj način je predsjednik SO 28. juna, nakon što mu je istekao mandat, sazvao sjednicu SO za 21. jul. U ovoj godini, ovo je jedina sjednica koju je sazvao Petar Mitrić, i to gle čuda - baš u trenutku kad je nije ni mogao sazvati jer nije u mandatu predsjednika SO”, naveo je Bogdanović.

”Bajagić ili ne zna da mu je prestao mandat ili se svjesno lažno predstavlja”: Bogdanović
”Bajagić ili ne zna da mu je prestao mandat ili se svjesno lažno predstavlja”: Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Bajagić je “Vijestima” rekao da on ostaje predsjednik Opštine, sve dok ga SO ne razriješi.

Na pitanje kako će ga SO razriješiti kad joj je istekao mandat, Bajagić je odgovorio da je to pitanje za predsjednika SO Petra Mitrića.

Mitrić je za “Vijesti” kazao da, u postojećoj situaciji kad su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi lokalni izbori odloženi za 23. oktobar, postojeći organi lokalne uprave nastavljaju da funkcionišu u tehničkom mandatu sve do izbora novih.

”Smatramo da neko mora da vrši vlast. Dešavalo se i ranije da predsjednicima opština istekne mandat, a on nastavlja da obavlja funkciju u tehničkom mandatu”, rekao je Mitrić.

”Neko mora da vrši vlast”: Mitrić
”Neko mora da vrši vlast”: Mitrićfoto: Svetlana Mandić

Smatra da je to bolje rješenje, nego da prije izbora i izražene volje građana biraju predsjednika Opštine na mandat od četiri godine, kao što je to urađeno u nekim opštinama.

SO Žabljak aktuelnog saziva već je izabrala starog-novog predsjednika Opštine Veselina Vukićevića (DPS). U Podgorici je sjednica, čija je prva tačka dnevnog reda izbor gradonačelnika, zakazana za 5. jul. Opštinski odbor DPS-a za kandidata za gradonačelnika predložio je Ivana Vukovića, koji je i do sada bio na toj poziciji.

Ministarstvo javne uprave je u tumačenju izmjena Zakona obavijestilo lokalne skupštine da imaju legitimitet da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja.

”Kod ovakvog zakonskog određenja, a posebno imajući u vidu da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, odredbom člana 14 stav 3 propisano da mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva prestaje danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva, proizilazi da odlaganje izbora podrazumijeva i produženje mandata odbornicima koji sve do potvrđivanja mandata odbornicima novoizabrane skupštine, nakon održanih izbora 23. oktobra, imaju legitimitet da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja”, kazali su iz MJU za “Vijesti”.

Bogdanović: U Plužinama nema potpredsjednika Opštine

Bogdanović je pozvao Vladu da odgovori građanima i javnosti da li se sjednica koju je sazvala neovlašćena osoba može održati i ako ne može, ko je može sazvati.

”Da problem bude veći, Opština Plužine, vjerovatno zbog privatizacije višedecenijskog predsjednika Opštine, nema potpredsjednika Opštine, što je gotovo nezabilježen slučaj u Crnoj Gori. Zakonom o lokalnoj samoupravi nije uređeno pitanje ko vrši funkciju predsjednika opštine u slučaju kad opština nema potpredsjednika, a predsjedniku opštine je prestao mandat. Tako da do izbora novog predsjednika opštine, za kog ne znamo ko će ga i na koji način izabrati, funkciju predsjednika opštine nema ko vršiti. Ovo dovodi u pitanje funkciju ostvarivanja lokalne samouprave u ovoj opštini”, upozorio je Bogdanović.

On je pozvao, kako je kazao, “nelegitimnu 43. Vladu Crne Gore”, koja preko resornog ministarstva obavlja nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, da odmah preduzme odgovarajuće mjere, “zaustavi Bajagića u bezakonju i u skladu sa Zakonom obezbijedi građanima Plužina ostvarivanje prava na lokalnu samoupravu”.

”Ovo ujedno govori o užasnoj neodgovornosti, bahatosti i neznanju onih koji su predložili i donijeli Zakon o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su odložili održavanje već raspisanih izbora na jedan neustavan način i ujedno izazvali haos u sistemu lokalne samouprave”, zaključio je Bogdanović.

I u Baru biraju predsjednika Opštine

Sjednica SO Bar, na čijem dnevnom redu je Predlog odluke o izboru predsjednika Opštine, zakazana je za 8. jul.

”Ovim činom, SO Bar tog 8. jula biće poprište nezakonitog i neustavnog otjelotvorenja diktatorskog režima najgore vrste, čiji će odbornici davanjem novog četvorogodišnjeg mandata aktuelnom predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću i zvanično u gradu pod Rumijom ukinuti parlamentarnu demokratiju i automatski proglasiti diktaturu”, saopštio je odbornik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

Bonus video: