Marović: Kako bi se podstakle dalje reforme Crnoj Gori je važno da dobije konkretne signale i podršku evropske strane

"Crna Gora je svijetli primjer na Zapadnom Balkanu, a EU je spremna da demonstrira da ujedinjenim naporima možemo doći do cilja od obostranog interesa", rekla je Ajhorst, direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove

3301 pregleda 7 komentar(a)
Marović i Ajhorst, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Marović i Ajhorst, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Kako bi se na najbolji način podstakle dalje reforme u svim oblastima od značaja za pregovarački proces, Crnoj Gori je veoma važno da dobije konkretne signale i podršku evropske strane, poručila je ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora ona je to rekla tokom sastanka u Briselu sa direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst.

"Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će Evropska unija prepoznati ostvarene rezultate i uložene napore naše strane", dodala je Marović.

Marović je istakla, kako piše u saopštenju, da Crna Gora teži što skorijem imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, na temelju sveobuhvatnog političkog dijaloga i konsenzusa političkih aktera u Skupštini. Kako je rekla, uporedo s tim, pristupilo se racionalizaciji pregovaračke strukture, koja se želi učiniti efikasnijom, kompaktnijom i spremnijom da odgovori izazovima aktuelne zahtjevne faze pristupnih pregovora s EU.

S druge strane, Ajhorst je istakla da "EU prepoznaje pozitivne rezultate koje je ostvarila Crna Gora, naročito u dijelu potpune usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i implementacijom sankcija koje je EU uvela Rusiji.

"Time ste demonstrirali nesumnjivu odanost evropskom sistemu vrijednosti", smatra Ajhorst.

Ona je ukazala, kako se navodi u saopštenju, na potrebu da se u predstojećem periodu pronađe prostor za što veće učešće Crne Gore u tijelima EU u svojstvu posmatrača i na taj način Unija i njene strukture u ovoj fazi pregovora učine bliskijim Crnoj Gori.

"Crna Gora je svijetli primjer na Zapadnom Balkanu, a EU je spremna da demonstrira da ujedinjenim naporima možemo doći do cilja od obostranog interesa", rekla je Ajhorst uz ocjenu da je Unija trenutno posvećena konsolidaciji evropske bezbjednosne strukture.

U saopštenju se navodi i da su sagovornice izrazile zadovoljstvo zbog predstojećeg sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 14. jula u Crnoj Gori, a koji će biti dobra prilika za intenziviranje dijaloga na političkom nivou i konkretizaciju daljih koraka u pristupnim pregovorima.

Bonus video: