Darmanović i Dačić: Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu

"Ocijenjeno je da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti daljoj izgradnji povjerenja i stabilizaciji sveukupnih prilika u regionu", navodi se u saopštenju MVP.
89 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Darmanović, Ivica Dačić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Ivica Dačić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 10.10.2017. 15:48h

Integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) nema alternativu i uslov je za trajnu stabilizaciju i napredak država regiona, ocijenili su danas u Beogradu ministari vanjskih poslova Crne Gore i Srbije, Srđan Darmanović i Ivica Dačić.

Darmanović je kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) boravio danas u radnoj posjeti Beogradu i imao sastanak sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

"Potvrđena je spremnost dvije države za dalji razvoj sveukupnih odnosa, posebno imajući u vidu zajednički evropski cilj, posvećenost regionalnoj saradnji, ali i realne interese, istorijsku, geografsku, kulturnu i političku upućenost jednih na druge. Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti u pravcu jačanja ekonomske saradnje, infrastrukturnog i energetskog povezivanja, kao i valorizacije hidroenergetskih i drugih potencijala. Ocijenjeno je da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti daljoj izgradnji povjerenja i stabilizaciji sveukupnih prilika u regionu", navodi se u saopštenju MVP.

Darmanović se sastao i sa ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske

Tokom radne posjete Beogradu, Darmanović se u "Crnogorskoj kući" sa ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske, Timom Soinijem i Margot Valstrom.

"Darmanović je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima i kvalitetnom saradnjom, te ocijenio da postoje mogućnosti za njihovo dalje unapređenje. Zahvalio je za političku i ekspertsku podršku Švedske i Finske procesu evropske integracije naše zemlje i izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu. Ministri Soini i Valstron su kazali da će njihove države vrlo posvećeno nastaviti da podržavaju evropski put Crne Gore i ocijenili veoma uspješnim naše pristupne pregovore sa Evropskom unijom, konstatujući da je Crna Gora primjer koji treba slijediti. Sagovornici su ocijenili da postoji prostor za dalje snaženje političkog dijaloga na najvišem nivou, te da postoje brojni resursi koji omogućavaju proširenje naše saradnje u oblasti ekonomije, turizma, privrede i kulture", piše u saopštenju MVP.

Iz MVP su kazali i da su u fokusu razgovora bile su i aktuelne prilike na Zapadnom Balkanu, sa posebnim akcentom na bezbjednosne i druge izazove sa kojima se suočavaju države regiona na svom reformskom i integracionom putu.

Bonus video: