Đeljošaj: Fašistički ispad Milorada Popovića, poruku smo primili i dobro je razumjeli

Predsjednik CDNK-a rekao da je "nezabilježena bestidnost i cinizam" da o sudbini crnogorske duhovne baštine, "zajedno s Aleksandrom Vučićem, Porfirijem, Jokovićem" i drugima odlučuju Dritan Abazović i Fatmir Đeka

36081 pregleda 95 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković

Nakon što je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) Milorad Popović ranije ove sedmice, govoreći o temeljnom ugovoru između države i Srpske pravoslavne crkve, ocijenio da su "velikosrpski ideolozi" u političkim predstavnicima Albanaca našli nove saveznike za "zatiranje crnogorske nacije", lider Albanske alternative Nik Đeljošaj poručio je da je današnja verzija ugovora sa SPC odraz "političkog djelovanja Popovića", te da "on i takvi kao on neće pobjeći od odgovornosti".

Popović je prije nekoliko dana saopštio, kako su prenijeli mediji, da "sadašnje savezništvo" političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori sa "velikosrbima" potvrđuje da su "etnonacionalisti, šovinisti i kriptofašisti – kad su u stvarnom ili prividnom ili sukobu – svjetonazorski i moralno najbliži jedni drugima".

"O tome da su velikosrpski i velikoalbanski nacionalisti etnički i teritorijalno podijelili Crnu Goru na interesne sfere svjedoči i akciono jedinstvo njihovih prvaka u otimanju crnogorskih kulturno-istorjskih spomenika. Jer, nezabilježena je bestidnost i cinizam da o sudbini crnogorske duhovne baštine, ne samo crkava i manastira nego i seoskih grobalja, u mjestima gdje prije 1918. nikad nije kročio državljanin Srbije, zajedno s Aleksandrom Vučićem, Porfirijem, Jokovićem i comp. odlučuju Dritan Abazović i Fatmir Đeka. Ovi politički predstavnici Albanaca u Crnoj Gori, danas podstiču – ili se prave nevješti – progon nacionalnih Crnogoraca, koji je umnogome sličan diskriminaciji Albanaca devedesetih godina", saopštio je, između ostalog, tada Popović.

"Niste htjeli CPC, važniji su vam bili eurići"

Đeljošaj je, u objavi na Fejsbuku, ocijenio da je Popović insinuirao da su Albanci samo broj, da nemaju pravo odlučivanja, te da Albance prilikom odlučivanja u Crnoj Gori "treba izopštiti".

Ističe da niko nije našao za shodno da osudi "ovakav fašistički ispad".

"Ono što je sigurno: poruku smo primili i dobro smo je razumjeli! Stoga, glasnogovornicima i propagatorima fašističkih ideja (a fašizam je fašizam, bez obzira s koje strane dolazi) u Crnoj Gori, poručujemo, bez rukavica, glasno i jasno: tek je počelo, navikavajte se, za građansku i evropsku Crnu Goru koju mi promovišemo ne postoji alternativa i istrajaćemo na ovim vrijednostima, bez obzira na ovakve poruke! Isto kao što nijesmo bili broj ni u nezavisnosti Crne Gore, ni u procesu NATO integracija, nego smo bili odlučni zbog vrijednosti demokratske i građanske Crne Gore. Današnja verzija ugovora sa SPC je odraz političkog djelovanja Popovića i on i takvi kao on neće pobjeći od odgovornosti! Svako slovo u ugovoru je opis djelovanja Popovića i takve družine, vaše je djelo ovo, Albanci su vas podržali da imate CPC, nijeste je htjeli, važniji su vam bili eurići, sada plačete i targetirate Albance, jako nisko i nemoralno! A, šovinizam, ovog puta malo drugačije upakovan, takođe će završiti na istom smetlištu gdje i svi ostali: da vas podsjetim, sve šovinizme smo do sada pobijedili, a najmanji će problem biti nadvisiti ovu pridvorsku šačicu tzv. intelektualaca", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: