Gogić: Nastali haos u Plužinama obavezuje nelegitimnu Vladu i nadležno ministarstvo da zaustave bezakonje pojedinaca

"Tako, Mijuško Bajagić, doskorašnji i višedecenijski predsjednik Opštine, javno saopšti da ostaje predsjednik dok ga Skupština ne razriješi, iako bi trebalo da zna da takvu mogućnost Zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine Skupština ima"

4284 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Press centar Demokrata
Foto: Press centar Demokrata

Predsjednik plužinskog odbora Demokratske Crne Gore Novica Gogić saopštio je da saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi iz te partije očekuju da je "aktuelna nelegitimna Vlada došla do saznanja da u Opštini Plužine nakon 25. juna ove godine ne postoji ni skupštinska ni izvršna vlast" i, da u tom, kako kaže, "bezvlašću" funkciju predsjednika Opštine i funkciju predsjednika Skupštine, "samovoljno, suprotno zakonu, vrše lica kojima je na tim funkcijama 25. juna istekao četvorogodišnji mandat."

Nastali haos, kako navodi, "u narušenom sistemu lokalne samouprave u opštini Plužine", obavezuju aktuelnu "nelegitimnu Vladu" i resorno ministarstvo na hitno preduzimanje mjera kojima će se zaustaviti "bezakonje pojedinaca" i u skladu sa Zakonom utvrditi način uspostavljanja izvršne i skupštinske vlasti u Opštini Plužine, "kao neophodnog uslova za ostvarivanje sloboda i prava građana."

"Tako, Mijuško Bajagić, doskorašnji i višedecenijski predsjednik Opštine, javno saopšti da ostaje predsjednik dok ga Skupština ne razriješi, iako bi trebalo da zna da takvu mogućnost Zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine Skupština ima", kazao je Gogić.

On u saopštenju podsjeća da je Bajagić je 4. februara ove godine napunio 67 godina i da je po sili zakona morao da ode u starosnu penziju.

"Ali kad već nije njemu je istekao mandat i on više nije predsjednik Opštine, a Petar Mitrić, predsjednik SO Plužine, imao je obavezu da sazove sjednicu lokalnog parlamenta u zakonskom roku a ne nakon sedam mjeseci od zadnje sjednice lokalnog parlamenta. Što dalje implicira da je nelegitimna vlada morala u nelegitimnoj lokalnoj upravi da uvede prinudnu upravu", poručuje Gogić u saopštenju.

Dodaje da je Mitrić, "njegov saborac u bezakonju", javno utvrdio da u postojećoj stiuaciji organi lokalne uprave nastavljaju da funkcionišu u tehničkom mandatu do izbora novih, jer su lokalni izbori zakonom odloženi za 23. oktobar.

"Saopšti on i da 'neko mora da radi' i po prvi put u 2022. godini i to nakon što mu je istekao mandat, neovlašćeno sazva za 21. jul, sjednicu SO Pluzine. Ili, Petar Mitrić, nije pročitao usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ili mu još uvijek niko nije saopštio da je novoformirana skupštinska većina predložila i, suprotno Ustavu i postojećem pravnom poretku usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odžavanje aktuelnih lokalnih izbora odlaže najdalje do 30. oktobra ove godine a da istovremeno za taj period, u tim jedinicima lokalne samouprave nije produžen mandat odbornika niti predsjednika opštine, pa je riješio da stvar uzme u svoje ruke i postupa onako kako on smatra da treba", saopštio je Gogić.

Bonus video: