odbornici neće na sjednicu lokalnog parlamenta

DF: Nećemo učestvovati u nelegalnom izboru predsjednika Opštine Danilovgrad

Iz lokalnog DF-a apelovali da se što prije raspusti vlast u Danilovgradu i izabere odbor povjerenika, kao i da se što prije raspišu lokalni izbori

7036 pregleda 8 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Iz danilovgradskog odbora Demokratskog fronta (DF) saopštili su danas da neće prisustvovati predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta, jer ne žele da daju legitimitet i učestvuju u "nelegalnom izboru novog predsjednika opštine".

Apelovali su da se što prije raspusti vlast u Danilovgradu i izabere odbor povjerenika, kao i da se što prije raspišu lokalni izbori.

"Vijestima" je iz Demokratske partije socijalista juče rečeno da će Branko Bošković do narednih izbora biti predsjednik Opštine Danilovgrad.

Povezani članci

03. Jul 2022.

Branko Bošković na čelu Opštine Danilovgrad

"Nakon protivpravnog i protivustavnog odlaganja lokalnih izbora, čiji zakazani datum održavanja je još uvijek upitan (jer se pominje novo odlaganje), opštine, u kojima su izbori morali da se održe u ovom vremenskom periodu, ulaze u zonu, ne samo tehničkog, već i nelegalnog funkcionisanja. Sasvim je dakle pravno neutemeljeno i nelegitimno da takvi lokalni parlamenti, čiji je mandat istekao, ili je pri isteku, biraju gradonačelnike, i to u punom mandatu od četiri godine", navode iz lokalnog odbora DF-a.

U Danilovgradu je, kako su kazali, dodatni problem što "očigledno postoji" i selektivna primjena zakonskih propisa, koji se odnose na sticanje uslova za penziju. "Tako je predsjednica Opštine podnijela ostavku (iako nevoljno) na tu funkciju, na osnovu odluke Ministarstva javne uprave, zbog navršenih 66 godina starosti", dodaju iz DF-a.

S druge strane, kako su kazali, predsjednik Skupštine opštine je to trebalo da učini još prije tri godine, jer je tada napunio 67 godina, i po tadašnjim zakonskim odredbama stekao uslov za penziju, "ukoliko za njega uopšte važi tumačenje Ministarstva javne uprave, koje se prije neki dan i u njegovom slučaju pojavilo u medijima".

"Po svemu sudeći, predsjednik Skupšine je ipak imao bolje dilove i veze u vrhu DPS-a u odnosu na g-đu Kovačević, te su njega godinama štitili i protežirali, dok su g-đu Kovačević, uprkos njenoj apsolutnoj lojalnosti DPS interesnoj grupaciji, olako žrtvovali, kada su procijenili da im više nije potrebna. Nezakonitosti u lokalnom parlamentu tu, naravno, ne prestaju, pa je na prošloj sjednici Skupštine opštine, na primjer, razrješavan predsjednik Opštinske izborne komisije, koji je prije toga (pod pritiskom) već bio podnio pisanu ostavku", saopštili su iz DF-a.

Kazali su da taj politički savez ne interesuju "aktuelne frakcijaške borbe za prevlast" unutar lokalnog DPS-a, koji se "svakako nalazi u očekivanom političkom rasulu i propadanju". "Ali nas, kao predstavnike naroda, itekako interesuje dosljedna i neselektivna primjena zakona u svim oblastima. Uzurpacija funkcija i izigravanje zakona, kako bi se po svaku cijenu ostalo na 'tronu', nije začuđujuća pojava od strane funkcionera DPS-a. Ali ih upozoravamo da će takvo ponašanje svakako doći na naplatu, prije ili kasnije. Sve odluke, koje se donesu u vremenu kada je prestao manadat opštinskim čelnicima, i kada su morali da napuste funkcije, mogu da imaju (i imaju) dalekosežne posljedice, ulazeći u zonu krivično-pravne odgovornosti, te mogu biti oborene i pocesuirane na sudu, i sl", navode iz danilovgradskog DF-a.

Pozvali su nadležne institucije da što prije raspuste lokalnu vlast u Danilovgradu, uvedu prinudnu upravu, te da se izabere odbor povjerenika, koji će do narednih lokalnih izbora upravljati Opštinom.

"Pozivamo, takođe, nadležne da se što prije raspišu lokalni izbori kako bi se izašlo iz stanja pravnog haosa i protivpravnog funkcionisanja na opštinskom nivou. Lokalni izbori su urgentno potrebni i kako bi se konačno DPS poslao u političku prošlost, te uveo red i započeo sveobuhvatni društveni, privredni, ekonomski i kulturni oporavak opština koje su pod DPS upravom osiromašene, prezadužene i dovedene na ivicu opstanka", zaključuje se u saopštenju.