Krivokapić: Crna Gora opstala zato što ima izuzetno liderstvo skoro čitav milenijum

Ljetnja škole za mlade diplomate "Gavro Vuković ove godine okupila mlade diplomate iz 32 države svijeta

12749 pregleda 57 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Mfa.gov.me
Krivokapić, Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora je opstala zato što ima izuzetno liderstvo skoro čitav milenijum.

To je, na otvaranju 15. izdanja Ljetnje škole za mlade diplomate "Gavro Vuković", kazao ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Ljetnju školu, zajedno sa Krivokapićem, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, te direktorica JU Polimski muzej Violeta Folić.

Ljetnja škola ove godine je okupila mlade diplomate iz 32 države svijeta.

Obraćajući se polaznicima, Krivokapić je kazao da je ponosan što je ova Diplomatska akademija, koja od 2008. godine nosi ime vojvode Gavra Vukovića, ukrstila do sada iskustvo 270 predavača sa počecima profesionalnog puta 633 mladih diplomata.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da je vojvoda Vuković stvarao univerzalnu vrijednost za Crnu Goru, boreći se za Crnu Goru mudrošću, svojim perom i duhom.

"Smatrajući posebno važnim njegovo promišljanje, ministar Krivokapić je citirao Gavra Vukovića: „Najgora stvar koja bi se mogla desiti maloj državi je njena jednosmjerna diplomatija koja bi bila slijepa za njene pragmatične ciljeve i koja bi bila rukovođena političkim, etničkim i konfesionalnim romantizmom“", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Krivokapić je, kako se dodaje, izrazio uvjerenje da će mlade diplomate iz čitavog svijeta, koje će jednog dana postati lideri u svojim zemljama, ponijeti sa sobom dušu i vrijednosti Crne Gore, te na taj način biti njeni budući neformalni ambasadori.

Istakavši da je Gavro Vuković stvarao Crnu Goru velikih ideja, pravde i slobode, šef crnogorske diplomatije poručio je mladim diplomatama da će ih spoznaja o njegovim djelima i idejama naučiti suštinskoj lekciji – mudrosti liderstva u novom vremenu koje gleda daleko u budućnost.

"Crna Gora je opstala zato što ima izuzetno liderstvo skoro čitav milenijum. Zahvaljujući našoj Akademiji, mi ćemo se potruditi da usvojite najbolji dio te mudrosti", kazao je Krivokapić obraćajući se mladim diplomatama.

Ranko Krivokapić
foto: Mfa.gov.me

Gašparikova je, kako se navodi u saopštenju, poručila mladim diplomatama da su oni ambasadori bolje budućnosti, koji će graditi bezbjedniji i održiviji svijet.

"U vrijeme pandemije, društvenih i ekonomskih izazova i prijetnji svjetskom miru, moramo podržati novu generaciju lidera. Vi već danas aktivno učestvujete u suočavanju sa sve zahtjevnijim globalnim izazovima, za čije prevazilaženje imamo čvrstu polaznu osnovu i univerzalni plan koji povezuje sve građane i građanke svijeta – Agendu 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja”, rekla je Gašparikova.

Istakla je i da upostavljanje mira i dostizanje održivog razvoja zahtijeva mobilizaciju potencijala svih – i žena i muškaraca.

"Žene mogu da daju ogroman doprnos diplomatiji, jer istraživanja pokazuju da njihovo učešće u mirovnim procesima i pregovorima rezultira trajnijim i stabilnijim mirom", dodala je Gašparikova.

Izrazivši zadovoljstvo što se ovogodišnje izdanje Ljetnje škole simbolično otvara u Beranama, direktorica JU Polimski muzej Violeta Folić naglasila je da bi Memoari vojvode Vukovića, kao znamenite ličnosti crnogorske istorije, trebalo da predstavljaju redovnu literaturu na svim diplomatskim školama i seminarima koje pohađaju mlade crnogorske diplomate.

Bonus video: