Vlaović - Ozan: Podrška ambasade Turske u oblasti digitalizacije arhiva i muzejske građe

Koordinator TIKE, Abdulrahman Toprak, kako je saopšteno, zainteresovan je za obnovu zgrade Turskog poslanstva na Cetinju i smještanje Fakulteta dramskih umjetnosti u tom objektu

1937 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ambasada Turske u Crnoj Gori podržaće Ministarstvo kulture i medija u oblasti digitalizacije arhiva i muzejske građe, dogovoreno je na sastanku resorne ministarke Maše Vlaović i turske ambasadorke u Podgorici Songul Ozan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, na sastanku je dogovoreno i organizovanje studijskih posjeta i edukacija od turskih eksperata, kako bi unaprijedili rad kulturnih institucija i proširili već postojeću saradnju.

Songul je kazala da naredne godine Turska slavi 100 godina postojanja i najavlila da će tim povodom organizovati brojne aktivnosti sa prijateljskim državama.

Koordinator TIKE, Abdulrahman Toprak, kako je saopšteno, zainteresovan je za obnovu zgrade Turskog poslanstva na Cetinju i smještanje Fakulteta dramskih umjetnosti u tom objektu.

Vlaović je kazala da će Ministarstvo sa velikim zadovoljstvom učestvovati u realizaciji aktivnosti povodom turskog jubileja, koje će se odvijati na nivou Crne Gore.

Ona je dodala da je Ministarstvo spremno i otvoreno da pomogne i u obnovi zgrade Turskog poslanstva na Cetinju, nudeći na raspolaganju sve svoje kapacitete da se proces realizacije ubrza i privede kraju.

Iz Ambasade Turske saopštili su da su otvoreni i za saradnju u vidu edukacije predstavnika medija, po principu razmjene u saradnji sa turskim javnim emiterima.

Navodi se da se Vlaović danas sastala i sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem.

Neđeši je ocijenio da su veze između Mađarske i Crne Gore vrlo kvalitetne i da je mađarska Vlada zainteresovana za nastavak saradnje i potrebu za razvijanjem istih.

„Odnosi Mađarske i Crne Gore od početka idu uzlaznom putanjom, te će tako Mađraska pružiti pomoć Crnoj Gori u njenom putu ka EU, kao što je uradila i pri ulasku u NATO“, rekao je Neđeši.

On je podsjetio da je Crna Gora zemlja u kojoj djeluju mnoge velike mađarske kompanije i da im je u tom segmentu veoma važna dobra relacija sa Crnom Gorom.

Neđeši je naveo da pored politike, ekonomije i investicija, saradnja na polju kulture i umjetnosti nije ništa manje važna.

Kako je kazao, kulturna diplomatija i saradnja izuzetno su važan segment u održavanju prijateljskih veza između dvije države.

“Crnu Goru u septembru posjetiće mađarski ministar kulture, pa predlažemo sastanak na kojem bi se moglo i upriličiti potpisivanje Sporazuma o saradnji između dva ministarstva, čiji je proces započeo još u mandatu prethodnog Ministarstva, ali se nije priveo kraju”, naveo je Neđeši.

Vlaović je, kako je saopšteno, istakla posebno interesovanje za završetak procesa i realizaciju potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Mađarskom.

„Posebno nam je važan nastavak saradnje i učešće naših umjetnika na Art Marketu, u cilju nastavljanja tradicije i jačanja kulturne saradnje, te u cilju promocije mladih umjetnika na međunarodnoj likovnoj sceni“, rekla je Vlaović.

Bonus video: