Bošnjak: Crna Gora opredjeljena da istraje u reformskim aktivnostima

Bošnjak je kazala da su Crna Gora i San Marino prijateljske zemlje sa prostorom za dalje unapređenje odnosa, budući da su obje države u Evropi koje, iako male, kako je rekla, imaju snage za velike stvari i procese

6234 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora je čvrsto opredjeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala sljedeća članica Evropske unije (EU), kazala je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnja.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je danas upriličila danas ručak za kapetane regenata San Marina Oskara Mine i Paola Rondelija, koji se nalaze u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Bošnjak je kazala da su Crna Gora i San Marino prijateljske zemlje sa prostorom za dalje unapređenje odnosa, budući da su obje države u Evropi koje, iako male, kako je rekla, imaju snage za velike stvari i procese.

Prema riječima Bošnjak, turizam je važna grana za obje zemlje zbog čega je, vjeruje, važno držati se zajedno s obzirom da na tom polju postoji značajan prostor za saradnju.

Ona je posebno istakla zdravstveni turizam budući da San Marino ima dobar zdravstveni sistem.

Saradnja je moguća i dobrodošla i u oblasti nauke, kazala je Bošnjak ponavljajući da ove dvije male države treba da pokažu sa kojim sve velikim potencijalima raspolažu.

“Postoje brojne oblasti u kojima postoji obostrani interes i mogućnosti za saradnju, od kojih su posebno važne ekonomija, turizam, kultura, nauka i obrazovanje”, rekla je Bošnjak.

Navodi se da je zajednički ocijenjeno da su prethodne dvije godine trajanja krize izazvane pandemijom covid 19 bile posebno izazovne kako za Crnu Goru tako i za San Marino.

“Crna Gora i San Marino imaju mnoge sličnosti, dugu i bogatu istoriju i značajno kulturno nasljeđe i prepoznate su kao zemlje koje poštuju tradiciju, a u isto vrijeme su posvećene afirmaciji evropskih vrijednosti, bezbjednosti i mira”, rekla je Bošnjak.

Ona je, kako se dodaje, naglasila potrebu za uspostavljanje intenzivnije parlamentarne saradnje kroz direktne kontakte parlamentarnih odbora za međunarodne odnose.

“Bošnjak je kazala da proces evropske integracije nema alternativu, te da je Crna Gora čvrsto opredjeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU”, kaže se u saopštenju.

Bošnjak je upoznala Minu i Rondelija sa radom Ženskog kluba na koji je, kako je istakla, posebno ponosna.

“Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina dobri, da su od obnove crnogorske nezavisnosti građeni u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja, ali i da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je posebno značajno intenziviranje političkog dijaloga i u tom kontekstu je važna prva zvanična posjeta jednog državnika iz Crne Gore, predsjednika Mila Đukanovića San Marinu od 3. do 4. marta, kojom prilikom je i odlikovan najvišim ordenom San Marina – Vitezom velikog krsta.

Bonus video: