Završen protest ispred Vlade, pozvali građane da se i iduće sedmice okupe

Protestu prisustvuju poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević...

48490 pregleda 186 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jelena Radulović
Sa protesta, Foto: Jelena Radulović
Ažurirano: 04.07.2022. 21:27h

Ispred zgrade Vlada večeras je održan protest građana koji se protive najavi premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Prema procjeni reportera "Vijesti" na protestu je više stotina građana.

Protestu prisustvuju poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević...

Građanski aktivista Aleksandar Zeković kazao je da je "ovakav tekst takozvanog temeljnog ugovora štetan po sve građane i građanke".

Zeković
Zekovićfoto: Kristijan Dedvukaj

"Iz Podgorice šaljemo poruku ljubavi i poštovanja", rekao je Zeković.

On je kazao da i "ako neko zna šta znači borba, znaju naši prijatelji i braća Albanci".

Zeković je pozvao Albance da im se pridruže u borbi.

"Odnos sa Albancima nije od juče već od Petrovića. Do pojave Dritana Abazovića Crna Gora među Albancima nije nikad imala Rahmana Morinu", kazao je Zeković.

Husein Đokaj iz Pokreta za Tuzi imao je poruku, kako je rekao, za sve, "koji javno i tajno pregovaraju o sudbini Crne Gore u Beogradu".

Husein Đokaj
Husein Đokajfoto: Kristijan Dedvukaj

"Javno kažemo ne svima koji javno i tajno pregovaraju o sudbini Crne Gore u Beogradu".

Portparol Liberalne partije Amar Borančić rekao je da su mislili da su "rušenjem Vlade Zdravka Krivokapića Crnu Goru vratili u okvire građanske i evropske Crne Gore".

Borančić
Borančićfoto: Kristijan Dedvukaj

"Ugovorom sa Crkvom Srbije se jasno želi stvoriti država u državi. Ukoliko Vlada ne odustane, pitanje je do kad će trajati", rekao je Borančić.

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović ocijenila je da "pokušavaju pravnim nasiljem i kršenjem Ustava da pribave ono što im ne pripada".

Svetlana Pajović
foto: Kristijan Dedvukaj

"Ovakav temeljni ugovor je ispunjavanje želja Crkvi Srbije", kazala je Pajović, poručujući Abazoviću "da ono što su naši preci krvlju gradili, ne damo".

Politikolog i član Glavnog odbora SDP-a, Alek Barović kazao je "da danas Crnogorska crkva i narod crnogorski slave svetoga Ivana Crnojevića pravednog gospodara crnogorskog".

Kazao je da "nema ovdje među nama, jednoga, kojemu barem neko od predaka život ne ostavi u vjekovnoj borbi za pravo, čast, slobodu i nezavisnost Crne Gore".

Barović
Barovićfoto: Kristijan Dedvukaj

"Ugradiše oni sebe i u svaku seosku crkvu, svako plemensko groblje, jer u Crnu Goru groblja nijesu mjesta đe se zakopavaju mrtvi, no je svako spomenik junačke istorije, a svaki mramor priča za sebe. Danas, oni bez istorije oće te epske kosturnice da otmu od crnogorskog naroda. Da kad već oni ne mogu imati istoriju, oće da satru našu. Da crnogorska groblja i crkve posjeduje beogradska patrijaršija. Da od nas otmu ono što svoje po Kosovu nijesu umjeli sačuvati", rekao je Barović.

Kazao je i da zbog toga "ne smijemo dozvoliti potpisivanje ovog akta kapitulacije".

Doktor Srđa Pavlović sa kanadskog Univerziteta Alberta, se putem pisma iz dijaspore obratio sa zahtjevom da se svaki ministar lično izjasni po pitanju teksta temeljnog ugovora.

Profesorica sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Jelena Šušanj kazala je da će "u četvrtak poput desanta na manastir biti sramno usvojen tekst u zgradi Vlade".

Šušanj
Šušanjfoto: Jelena Radulović

"Vjeronauka u temeljnom ugovoru je uputstvo za promjenu ustava", rekla je Šušanj.

Član organizacionog odbora protesta Miloš Đuričković kazao je da "postoje indicije da će iduće nedjelje biti izglasan akt kapitulacije". Pozvao je sve da se opet okupe iduće sedmice uoči sjednice Vlade.

Nakon završetka protesta okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ulicama u centru Podgorice.

Bonus video: