Leković pisao Božović: Nemojte da budete saučesnik u protivustavnom izboru Raičevića

"Mandat odbornicima prethodnog saziva uistinu traje do dana potvrđivanja mandata odbornika novog saziva, ali isključivo i jedino nakon održavanja novih izbora, što ovdje nije bio slučaj"

4811 pregleda 0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar, Momčilo Leković pozvao je predsjednicu Skupštine opštine Bar Milenu Božović da ne bude saučesnik u, kako je naveo, "protivustavnom" izboru Dušana Raičevića za predsjednika Opštine Bar..

"Kako je mandat odbornicima aktuelnog saziva Skupštine opštine Bar verifikovan 26. juna 2018. godine, to znači da mandat Skupštine ističe 26. juna odnosno po tumačenju nekih pravnika 9. jula kada se navršavaju četiri godine od izbora predsjednika Skupštine opštine i zaključenja Prve konstitutivne sjednice SO Bar na kojoj su odbornicima verifikovani mandati. Dakle, ni dana duže od toga. Mišljenje Ministarstva javne uprave u vezi sa tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika, nema pravno utemeljenje te ga ne mogu smatrati adekvatnim, a to bi Vi kao iskusna pravnica još bolje trebalo da znate. Ministar Dukaj, namjerno ili nenamjerano propušta da pomene imperativnu normu iz člana 5 pomenutog Zakona u kojem stoji da: "Mandat odbornika, odnosno poslanika traje četiri godine." Dakle, ponavljam, ni dana duže od toga", naveo je Leković.

Odbornik Demokrata navodi i da je Dukaj u mišljenju navero i da "danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva".

Navodi i da izborni period odbornika ističe 26. juna, odnosno 9. jula, te da "nije donijeta bilo kakva druga odluka kojom se direktno produžava mandat odbornicima i aktuelnom sazivu skupštine".

"Mandat odbornicima prethodnog saziva uistinu traje do dana potvrđivanja mandata odbornika novog saziva, ali isključivo i jedino nakon održavanja novih izbora, što ovdje nije bio slučaj. Ustavnom sudu podnijete su dvije inicijative za pokretanje postupka i jedan Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnoj samoupravi u maju i junu 2022. godine, u vezi sa odlaganjem lokalnih izbora. Ukoliko Ustavni sud presudi i donese odluku o poništenju odluka kojima se lokalni izbori odlažu za oktobar, potvrdiće se ispravnost naših navoda i potvrditi da su lokalni izbori na ovaj krajnje smišljen i politički način protivustavno odloženi, gdje je Mišljenje ministra Dukaja bilo samo instrument za ostvarivanje političkih ciljeva", naveo je Leković.

Dodao je i da "zbog toga, koliko vjeruju u to da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, jeste i zalaganje Vaših koalicionih partnera (DPS-a) da baš u petak 8. jula, dan prije zvaničnog prestanka mandata aktuelnom skupštinskom sazivu, bez održavanja izbora protivustavno izaberu predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića na period od četiri godine".

"Upozoravam Vas da je Skupština čija ste Vi predsjednica na osnovu člana 33 Statuta dužna da odluke donosi u skladu Ustavom kao najvišim pravnim aktom i zakonima, a ne da bude “protočni bojler” za ostvarivanje prizemnih političkih ciljeva Demokratske partije socijalista. Očekujem da Mišljenje Ministarstva javne uprave kao pravnica okarakterišete kao neprihvatljivo i da do odluke Ustavnog suda ne dozvolite ponovni izbor predsjednika Opštine Bar. Ovo iz razloga što bi to bilo ustavni i zakonski presedan da odbornici u jednom skupštinskom sazivu dva puta biraju isto lice za predsjednika Opštine. U protivnom bićete direktan saučesnik jednog protivustavnog čina kojim se duboko unižava ovaj visoki dom", naveo je između ostalog Leković.

Bonus video: