Ambasadori zabrinuti za stabilnost i opstanak Vlade

Ambasadori su bili stava da je prioritet evropska agenda Vlade, a da Temeljni ugovor nije dio te agende

15352 pregleda 76 komentar(a)
Sa jučerašnjeg radnog doručka Abazovića sa ambasadorima država članica EU, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jučerašnjeg radnog doručka Abazovića sa ambasadorima država članica EU, Foto: Vlada Crne Gore

Ambasadori zemalja Evropske unije izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve moglo da izazove političku nestabilnost i dovede čak i do pada Vlade.

Kako je „Vijestima“ potvrđeno iz više izvora, oni su to prenijeli premijeru Dritanu Abazoviću na dvočasovnom sastanku koji je održan juče.

Dio ambasadora je upozorio da Crna Gora ne smije da propusti priliku koju ima da napravi značajne korake ka članstvu u EU, a da za to mora da postoji politička stabilnost i da na tome mora da radi cijela Vlada.

Abazović je rekao da razumije zabrinutost, ali da će Temeljni ugovor biti na dnevnom redu Vlade u petak i da to pitanje ne može da se odlaže u nedogled.

Ambasadori su bili stava da je prioritet evropska agenda Vlade, a da Temeljni ugovor nije dio te agende. Ambasadori su naglasili da se ne bave sadržajem teksta Temeljnog ugovora i da je poželjno rješenje svih spornih pitanja u društvu, a ne njihovo odlaganje, ali da ako je cijena toga pad Vlade i time odlaganje EU integracija, da smatraju da je razumno izbjeći takav scenario.

Na satanku je značajan dio razgovora posvećen rješavanju pitanja sa evropske agende, prije svega imenovanja u pravosuđu.

Bonus video: