Krstović: DPS razmatranjem odluke o ponovnom Vukovićevom izboru pokušava da izvede pravnu hajdučiju

“Sigurni smo da nije podnio ostavku. Vidimo da je živ, zdrav, loš gradonačelnik kao na početku mandata. Jedina varijanta koja je moguća, je da Vuković podnese ostavku”

6218 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Glavnoga grada, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Skupštine Glavnoga grada, Foto: Boris Pejović

Šef kluba Demokrata u Skupštini Glavnog grada Janko Krstović kazao je da razmatranjem odluke o ponovnom izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Glavnog grada, podgorički DPS pokušava da izvede “pravnu hajdučiju”.

“Dolazimo u situaciju da ćemo na današnji dan, kada taster odbornici skupštinske većine izglasaju Vukovića u novom mandatu, imati za isti mandatni period, odnosno, od danas do 31.jula, istog gradonačelnika”, rekao je Krstović, tražeći da se ta “sramna odluka” skine sa dnevnog reda sjednice.

Odbornici Demokrata, Demokratskog fronta (DF) i ostatka opozicije su napustili sjednicu nakon što je postalo izvjesno da ta tačka neće biti izostavljena sa dnevnog reda, a odbornici Građanskog pokreta (GP) URA i Socijalističke narodne partije (SNP) nisu došli na sjednicu.

Odbornici u Skupštini Glavnog grada danas razmatraju odluku o izboru gradonačelnika, a za tu funkciju je na predlog DPS-a i Socijaldemokrata (SD) predložen aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Boris Pejović

Objašnjavajući pravni razlog za skidanje tačke sa dnevnog reda, Krstović je rekao da po članu 61 Zakona o lokalnoj samoupravi predsjedniku Opštine prestaje mandat istekom vremena za koji je izabran, navodeći da na današnji dan mandat gradonačelnika nije istekao. Dodao je da mandat gradonačelniku mandat prestaje i ako ga razriješe Skupština, Vlada, ako podnese ostavku ili po sili zakona.

“Sigurni smo da nije podnio ostavku. Vidimo da je živ, zdrav, loš gradonačelnik kao na početku mandata. Jedina varijanta koja je moguća, je da Vuković podnese ostavku”.

Istakao je da će ako Vuković ponovo bude izabran dok mu traje mandat, to biti “najveća sramota koju su odbornici DPS-ai ostalih u većini, priredili Skupštini i građanima Glavnog grada”.

Od predsjednika Skupštine Opštine Đorđa Suhiha (SD) tražio je pravno utemeljenje odluke za izbor gradonačelnika, dok aktuelnom traje mandat.

Suhih je kazao da mu je obaveza da tačku koja je predložena od grupe odbornika stavi na dnevni red.

“Da li ćete glasati za Vukovića ili ne, to ne znam. Da li će biti još kandidata ili ne -ni to ne znam, jer je ovo izbor gradonačelnika. Nije tačka reizbor Ivana Vukovića”, odgovorio je Suhih.

Suhih
Suhihfoto: Boris Pejović

Suhih je na početku sjednice kazao da s obzirom da gradonačelniku 31.jula ističe mandat istekom vremena na koji je izabran, stvoreni su uslovi da Skupština izabere gradonačelnika u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o Glavnom gradu.

Istakao je da mandat prestaje i Vukovićevim zamjenicima Časlavu Vešoviću i Slađani Vujačić.

Odbornik Demokratskog fronta (DF) Ranko Milić je kazao da dijeli stav Demokrata, navodeći da Vukoviću mandat ističe 31.jula.

Istakao je da se ulazi u nelegalan izbor novog gradonačelnika, što je protivzakonito i protivustavno.

“Vi to radite da bi spašavali sebe, od poraza 30.avgusta 2020. od 30.000 glasova razlike, da bi vratili nešto na vašu stranu. Zato pokušavate i Golubovce da odvojite, imate računicu”, rekao je Milić.

On je bivšeg premijera Zdravka Krivokapića nazvao “budalom”, navodeći da njega nije bilo, “ne bi se danas borili protiv nezakonja”.

Suhih ga je upozorio da pazi na rječnik, a on je odgovorio da “Krivokapić nije ni za pominjanje”.

Sekretar Skupštine Veselin Vukčević je obrazložio da se odluka o izboru gradonačelnika, nakon što se usvoji, primjenjuje od 1.avgusta, kao prvog narednog dana nakon isteka prethodnog mandata.

“U našoj upravnoj i zakonodavnoj praksi nije neuobičajeno, naprotiv, vrlo česta je pojava- da donosilac akta odloži ili razdvoji datum stupanja na snagu od datuma početke primjene - do nastupanja uslova koji je neophodan za tu primjenu. Ovdje imamo jasno razdvojena ta dva datuma, i na taj način se obezbjeđuje poštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi u pogledu trajanja mandata prethodnog i početka mandata narednog”, rekao je Vukčević.

Istakao je da je predsjednik Skupštine imao pravo da ovu tačku predloži za dnevni red u skladu sa Statutom i Poslovnikom.

Bonus video: