Vuković ponovo izabran za gradonačelnika Podgorice

Za njega su glasali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata (SD), dok predstavnika opozicije nije bilo u sali

30892 pregleda 78 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.07.2022. 16:42h

Aktuelni gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković danas je na sjednici Skupštine Glavnog grada ponovo izabran na tu funkciju.

Za njega su na glasali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata (SD), dok predstavnika opozicije nije bilo u sali. Odbornici Demokrata i Demokratskog fronta su napustili sjednicu nakon što je postalo izvjesno da ta tačka neće biti izostavljena sa dnevnog reda, dok odbornici Građanskog pokreta (GP) URA i Socijalističke narodne partije (SNP) nisu ni dolazili na sjednicu.

Vukoviću prethodni mandat zvanično ističe 31.jula.

U ime predlagača, šef kluba odbornika DPS-a Mihailo Anđušić, je kazao da je zahvaljujući Vukovićevom radu u prethodne četiri godine značajno unaprijeđen kvalitet života u Podgorici.

“Glavni grad je danas stabilni finansijski sistem, sa unaprijeđenim uslovima za funkcionisanje svih službi, organa i društava, uz povećanu naplatu svih prihoda”, rekao je Anđušić.

On je rekao da takav pristup u poslu koji je gajio gradonačelnik, koji se prvenstveno ticao interesa građana Podgorice, preporučuje Vukovića za ponovni izbor na tu funkciju.

Njegove partijske kolege iz odborničkih klupa su kao razloge za njegov ponovni izbor navodile projekte koji su realizovani u prethodne četiri godine. Naveli su da su to novi bulevari, mostovi, nove zelene površine, šetalište pored Morače, modernizovan javni prevoz, subvencioniranje sugrađana za nabavku bicikala, obezbjeđivanje više parking mjesta, započinjanje realizacije projekta biznis zona, realizacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja je u toku...

Odbornik koalicionog SD-a, Boris Mugoša, rekao je da ima veliki stepen saglasnosti sa odlukama Vukovića kao gradonačelnika, ali da nisu saglasni oko podrške DPS-a, čiji je Vuković potpredsjednik, novoj Vladi.

On je pohvalio Vukovića za djelovanje u oblasti socijale i kulture, pohvalivši otvaranje Dječje kuće, Kuće zdravlja, realizaciju taktilne staze, obezbjeđivanje školskog pribora za prvake, rekonstrukciju Kuslevove kuće, Rista Stijovića...

Istakao je da se za Vukovića može glasati na osnovu postignutih rezultata.

Vuković: Uprkos destruktivnom odnosu prethodne Vlade uspjeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost

Vuković je nakon izbora rekao da su se u protekle četiri godine gradu bezrezervno posvetili.

“Zahvaljujući tome, danas s ponosom možemo istaći da je od svih glavnih gradova bivše Jugoslavije, poslednjih godina Podgorica najviše napredovala, i da se njome, uz Ljubljanu, danas najbolje upravlja. I sebi i drugima pokazali smo da znamo i da možemo”, rekao je Vuković.

On je kazao da su u uslovima pandemije korona virusa i “uprkos destruktivnom odnosu prethodne Vlade prema Glavnom gradu”, uspjeli ne samo da očuvaju finansijsku stabilnost, nego i da kreiraju sve neophodne pretpostavke za najintezivniji razvoj Podgorice u njenoj istoriji.

Istakao je da je u infrastrukturu grada uloženo 150 miliona eura, da su budžet povećali za 50 odsto od 2018. do 2020.godine, povećali zarade kolegama iz administracije...

On je poručio da Podgorica do kraja godine može postati najbolji grad za život u ovom dijelu Evrope.

Bonus video: