Šehović: Da li SNP danas priznaje da se u Srebrenici desio genocid?; Joković: Izglasano je tako kako je glasano

“Moramo jednom u sjenima tog užasnog zločina da imamo malo više osjećaja za to, da to previše ne upotrebljavamo jer su majke Srebrenice napisale pismo: "Prestanite više sa tim"”, naveo je Joković

17885 pregleda 22 komentar(a)
Šehović, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Šehović, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Za Crnu Goru bi bilo dobro da bude dio Otvorenog Balkana, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković i dodao da je ideja o toj regionalnoj inicijativi previše politizovana.

Joković je to kazao u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokrata Zdenke Popović šta ta inicijativa više nudi od onoga što već postoji kroz CEFTA program i Berlinski proces, i da li je kompatibilna sa težnjama Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Joković smatra da je ideja o Otvorenom Balkanu u Crnoj Gori previše politizovana a, kako je rekao, ona nema nikakve veze sa politikom.

“Ovdje u Crnoj Gori napada se da bi neko htio veliku Srbiju, a u suštini, sve ono što se tiče ovoga jeste da hoće veliko pojednostavljeno tržište, slobodan protok ljudi, roba i kapitala”, kazao je Joković.

On je dodao da se isključivo radi o ekonomskom interesu država Zapadnog Balkana.

“Ja, kao privrednik, mislim da je to odličan okvir u koji treba da uđe i Crna Gora”, ocijenio je Joković.

Joković
Jokovićfoto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Kako je rekao, formirana je komisija koja će ispitati da li bi to imalo štetnih posljedica po Crnu Goru.

“Evropski predstavnici kažu da to ni u jednom slučaju ne može uticati na proces pridruživanja Crne Gore EU. Crna Gora može i ne mora, vidjećemo šta će biti odlučeno, šta će pokazati analize, ali mislim da je u ovoj situaciji za Crnu Goru neuporedivo bolje da bude dio Otvorenog Balkana”, naveo je Joković.

On je, govoreći o benefitima inicijative Otvoreni Balkan, kazao da se, prema proračunu Svjetske banke, na godišnjem nivou smanjilo čekanje na granicama za tri miliona sati.

Kako je dodao Joković, pojednostavljena je procedura prelaska granice za građane tri zemlje koje su potpisnice inicijative Otvoreni Balkan.

“Potpisan je ugovor o priznavanju diploma, o priznavanju institucija kada je u pitanju fito-sanitarna ispravnost hrane, kao i ugovor o zajedničkim intervencijama u elementarnim nepogodama”, kazao je Joković.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je Jokovića da li podržava stav premijera Dritana Abazovića izrečen u Luci Bar, 14. maja, da će zaplijenjene cigarete da se prodaju i pare upumpaju u državni budžet.

Joković je odgovorio da su cigarete izmještene i da će postupati po zakonu.

“Ako je neki proizvod originalnog porijekla, može se ubaciti u tokove i prodavati na tržištu, bez obzira na to da li je bio proizvod šverca ili nije. Ako je proizvod falsifikat, to se uništava”, naveo je Joković.

Na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića koji su prioriteti Vlade, on je odgovorio da postoje ekonomski i politički prioriteti - put Crne Gore prema EU.

On je dodao da će vrlo brzo biti realizovani svi prioriteti koji su dogovoreni.

Joković je kazao da sve političke stavove Socijalistčke narodne partije (SNP) može objasniti bilo kome u bilo koje vrijeme.

„SNP ide odgovorno, evropski, moderno, dostojanstveno, onako kako je išao. SNP nikad nikoga nije izdavao, niti prodavao, SNP ide svojim putem i biće na tim stanovištima“, naveo je Joković.

On je ocijenio da će ta stranka na sljedećim parlamentarnim izborima biti neuporedivo jača.

Joković je rekao da je 43. Vlada inkluzivna, da se radi, da je dobra atmosfera i vjeruje da će ispostaviti dobre rezultate.

Šehović je, u komentaru na odgovor, naveo da nekoliko mjeseci tvrdi da je Vlada prihvatila prioritet SNP-a, a ne ta partija prioritete ostatka parlamentarne većine.

On je pozvao da se sruši Vlada i ocijenio da je to odgovoran potez.

Prema riječima Šehovića, nakon samo dva mjeseca njenog funkcionisanja, jasno je da Vlada radi po tuđoj agenda.

"Prioritet svih prioriteta je da se sruši ova Vlada. A da nakon toga dobijemo novu, koja će društvo sa podaničkog kolosjeka da vrati na slobodarski, po kojem je inače Crna Gora u prethodnom periodu bila prepoznata”, rekao je Šehović.

On je pitao Jokovića da li SNP danas priznaje da se u Srebrenici desio genocid.

Joković je rekao da Šehović postavlja pitanja za koja je u Skupštini "izglasano tako kako je glasano".

“Moramo jednom u sjenima tog užasnog zločina da imamo malo više osjećaja za to, da to previše ne upotrebljavamo jer su majke Srebrenice napisale pismo: "Prestanite više sa tim"”, naveo je Joković.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman pitao je da li je politika ove Vlade “ispravljanje istorijskog falsifikata o Crnogorcima nastalog u okupiranoj Cmoj Gori 1942. godine”.

Joković je odgovorio da je neistina da je ikad rekao da su Crnogorci falsifikat.

“Ako to nađete, onda ću se izviniti svima. Uvrijedio bih onda moju rodbinu, i u njoj ima onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, u partiji da i ne pričam, moji najbolji prijatelji se izjašnjavaju kao Crnogorci”, naveo je Joković.

On je poručio da ne spori i nikada neće sporiti bilo kome da se izjasni onako kako osjeća i želi.

“Nikada nikog nijesam negirao, nego svakoga poštovao, prvenstveno po ljudskim karakteristima, nikada nisam imao bilo šta protiv bilo koje nacije, to svi znaju”, rekao je Joković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je, tokom postavljanja poslaničkog pitanja, naveo da se umjesto razgovora o ekonomskoj situaciji, ponovo ulazi u hroničnu slabost političkog sistema i kandiduju teme koje polarizuju i dodatno zbunjuju javnost.

“Danas smo ovdje čuli da planirate da se na Vladi u petak izjašnjavate o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, kazao je Nikolić.

On je rekao da nije nikakav problem da i to bude jedna od tema Vlade, ali da bi se od ogovorne vlade očekivalo da uvaži upozorenja i sugestije koje je dobila od zainteresovane javnosti.

“Pa bi, u tom smislu, vjerovatno bilo racionalno izbjeći takav scenario za petak i potencijalne rizike uvođenja u novu političku nestabilnost”, dodao je Nikolić.

Vlada je, kako je istakao, dobila podršku u parlamentu da deblokira proces evropskih integracija i konsoliduje ekonomiju Crne Gore.

Joković je upitao da li je u redu da najveća vjerska zajednica nema ugovor.

“Vjerujte mi, crkva će se baviti svojim poslovima, političari svojim. Neće se ništa sudbonosno desiti, urediće se odnosi između najveće vjerske zajednice i države i ništa strašno”, naveo je Joković.

Nikolić je odgovorio da je pravedno da se urede odnosi SPC sa Crnom Gorom.

“Ali, jednako tako Vaša obaveza, kao potpredsjednika Vlade, je da u tom poslu zaštitite interese Crne Gore, jer vi u Vladi predstavljate državu, a ne SPC”, poručio je Nikolić Jokoviću.

Nikolić je pitao zašto se žuri.

"Ne uvažavate prigovor zainteresovane javnosti, koja možda u stručnom smislu može pomoći da se taj dokumnet dogradi i dobije formu koja će imati širi društveni konsenzus", zaključio je Nikolić.

Bonus video: