"Ovaj čin vraća Crnu goru u status besudne zemlje"

Milatović: Izbor Vukovića akt ruganja demokratskom pravu građana

"Današnji čin takođe protivan članu 2 Ustava Crne Gore koji kaže da se vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom ne može uspostaviti niti priznati"

8391 pregleda 34 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković

Današnji izbor Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, glasovima odbornika kojima je Zakonom o izboru odbornika i poslanika istekao propisani četvorogodišnji mandat, akt je ruganja demokratskom pravu građana da nakon četiri godine biraju i budu birani, saopštio je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović i bivši ministar finansija Milojko Spajić nedavno su predsatvili programske ciljeve i principe Pokreta Evropa sad.

U saopštenju koje je dostavio medijima Milatović kaže i da je "današnji čin takođe protivan članu 2 Ustava Crne Gore koji kaže da se vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom ne može uspostaviti niti priznati".

"Ovom ustavnom nasilju kumovale su usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, za koga su glasali predstavnici nove parlamentarne većine. Dakle, dok se aktuelna Vlada deklarativno zalaže za evropske integracije i deblokadu institucija, u praksi, zajedno sa svojom parlamentarnom većinom, sprovodi sve mjere i donosi odluke koje dodatno doprinose institucionalnom haosu i bezakonju. Ovaj čin predstavlja ogroman korak unazad u demokratskom razvoju Crne Gore i vraća je u status besudne zemlje", smatra Milatović.

On navodi da "ukoliko je ovakva praksa uvod u novo odlaganje izbora time što će se kroz neizglasavanje sudija Ustavnog suda i dalje srljati u blokadu i nelegitimno produženje mandata, te bježati od volje naroda, onda je jasno koliko su svi akteri na vlasti posvećeni demokratskim vrijednostima i evropskim integracijama".

"No, ukoliko akteri ovog plana misle da će neustavnim prolongiranjem izbora izbjeći svoj politički poraz, grdno se varaju - izborni debakl će samo biti veći - jer građani svakim danom sve više vide pogubnost njihovog djelovanja", zaključio je Milatović.