Sudbina Vlade u rukama DPS-a

Iz premijerovog kabineta potvrdili da je razgovarao s ambasadorima EU o temeljnom ugovoru, tvrde da će zatvaranje tog pitanja ubrzati evropsku agendu

46669 pregleda 114 komentar(a)
Abazović i patrijarh SPC Porfirije, Foto: gov.me
Abazović i patrijarh SPC Porfirije, Foto: gov.me

Demokratska partija socijalista (DPS) još nije odlučila šta će preduzeti ako Vlada premijera Dritana Abazovića u petak, uprkos protivljenju te stranke, usvoji tekst temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Sagovornik “Vijesti” iz DPS-a rekao je da u toj partiji, od čijih 29 glasova u parlamentu dominantno zavisi opstanak Vlade, još nemaju konačni stav o narednim potezima, koji će, kako je pojasnio, zavisiti i od ostalih stranaka skupštinske većine koje se protive brzom rješavanju pitanja temeljnog ugovora.

”Zasad provijava stav da sa pitanjem temeljnog ugovora ne treba žuriti, što je poručio i predsjednik DPS-a Milo Đukanović”, kazao je izvor.

Na tom fonu je i jučerašnja poruka poslanika DPS-a Andrije Nikolića, koji je u parlamentu kazao “da bi se od ogovorne vlade očekivalo da uvaži upozorenja i sugestije koje je dobila od zainteresovane javnosti” i da bi “vjerovatno bilo racionalno izbjeći takav scenario za petak i potencijalne rizike uvođenja u novu političku nestabilnost”.

Vlada je 28. juna objavila radnu verziju dokumenta koju je načelno usaglasila sa SPC, i o kojoj bi trebalo da odlučuje na sjednici u petak.

Na sadržaj su burno, osim iz DPS-a, reagovali i iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i opozicionih Socijaldemokrate (SD), ali i iz dijela nevladinog sektora, tvrdeći da je ugovor uperen protiv državnih interesa.

Zbog nezadovoljstva dokumentom, u dva navrata protestovalo se ispred Vlade.

Ambasadori država Evropske unije (EU) izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje temeljnog ugovora moglo da izazove političku nestabilnost i dovede do “pada” Vlade.

Kako je listu potvrđeno iz više izvora, oni su to prenijeli premijeru Abazoviću na dvočasovnom sastanku, koji je prekjuče održan u Podgorici.

Prije nego što izvršna vlast bude raspravljala o temeljnom ugovoru, on mora u četvrtak proći Komisiju za politički sistem, kojom predsjedava potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, Raško Konjević (SDP).

Komisija, prema Poslovniku Vlade, odlučuje većinom glasova prisutnih članova. Ako dokument ne prođe to tijelo, ne bi trebalo da ide pred ministre i premijera. Međutim, kako je “Vijestima” pojašnjeno iz Vlade, premijer ima pravo da materijal uvrsti na dnevni red iako nije dobio podršku Komisije.

Predsjednik Vlade je ranije kritikovao takve poteze svog prethodnika Zdravka Krivokapića.

Iz Abazovićevog kabineta listu su potvrdili da će Vlada o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, iako to nije predviđeno Poslovnikom, ali jeste koalicionim sporazumom partija nove vlasti.

One su se dogovorile da se Vlada o pitanjima “od vitalnog državnog i nacionalnog interesa”, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” i popis stanovništva, izjašnjava na taj način.

Šef države i lider DPS-a Đukanović, ponovio je juče da Vlada ne treba da žuri s odlukom o potpisivanju temeljnog ugovora.

On je novinarima nakon otvaranja “Poslovnih razgovora Crna Gora - Republika San Marino”, rekao da aktuelna verzija ugovora nije prihvatljiva za DPS.

”Ovu fazu razgovora doživljavam kao pripremnu. Treba razgovarati i o obimu inkluzije svih zainteresovanih strana u definisanju ne najvažnijeg, ali aktuelnog pitanja. Vjerujem da će Vlada na odgovoran način razmotriti ta upozorenja”, istakao je, dodajući da očekuje da Vlada donese odluku koja će biti u interesu Crne Gore.

Upitan da li DPS može uskratiti podršku Vladi, odgovorio je da izvršna vlast treba da ima jasan prioritet - obnovu pregovaračkog procesa. Svaki pokušaj da se Crna Gora izmjesti s tog kolosijeka je, prema njegovim riječima, loša namjera.

”Moja poruka je da ne treba žuriti s usvajanjem odluka - svaka žurba nosi opasnost tumačenja da se nešto želi prikriti od javnosti”, podvukao je, poručujući da ne želi da govori o tome šta je za DPS “crvena linija”.

Iz SDP-a juče su poručili da je Vlada jedino održiva ako je fokusirana na EU i životne teme.

Ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik te partije Ranko Krivokapić kazao je da će SDP dane do petka iskoristiti kako bi Vladu “vratio na evropski put”, dodajući da su, ako se to ne desi, vanredni izbori jedini odgovor.

On je novinarima nakon sastanka s kapetanima regentima San Marina, rekao da je manjinska Vlada formirana s jasnim zadatkom - ubrzanja EU integracija i boljeg život građana.

”Takva Vlada dobila je široku međunarodnu podršku. Odjednom se desilo da prioiritet Vlade više nisu ta dva stuba, nego druga dva stuba koja nisu prioritet EU, nego neke druge države, a to je položaj njene crkve u Crnoj Gori i ‘Otvoreni Balkan’... Prevariti evropske partnere dva puta s djelovima iste Vlade, ne smije biti dozvoljeno. Mandat se mora vratiti građanima, i onda su u oktobru spremni i državni izbori”, naglasio je Krivokapić.

Premijer Abazović više puta je rekao da na temu temeljnog ugovora treba staviti tačku, kako bi se država okrenula budućnosti.

Osim Vlade, tekst ugovora mora da prođe kroz Sinod SPC, nakon čega bi trebalo da se pristupi dogovoru u vezi sa datumom potpisivanja.

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je prošle sedmice, tokom susreta s Abazovićem u Beogradu, da će biti jedan od potpisnika, dok je premijer najavio da će se potpisivanje obaviti u Crnoj Gori.

Abazovićev kabinet: Temeljni ugovor nije protiv evropske agende

Iz Abazovićevog kabineta “Vijestima” su potvrdili da je na sastanku s ambasadorima EU država razgovarano i o temeljnom ugovoru.

”U prijateljskom i otvorenom razgovoru s ambasadorima EU država, razmotreni su svi aspekti aktuelne političke situacije u Crnoj Gori i regionu. Potpisivanje temeljnog ugovora bila je jedna od tema, i tom prilikom je pojašnjeno da ovo pitanje opterećuje crnogorsko društvo tokom posljednjih deset godina, naglašavajući da je krajnje vrijeme da kao društvo izađemo iz ove linije podjela”.

Uz to je, kako su dodali, Abazović pojasnio da potpisivanje temeljnog ugovora nije u suprotnosti s evropskom agendom, već da je to unutrašnje pitanje koje već deceniju dovodi do polarizacije crnogorskog društva, o čemu, kako navode, svjedoče višegodišnji izvještaji Evropske komisije.

”Jednom zatvoreno pitanje temeljnog ugovora ubrzaće evropsku agendu, dovesti do veće posvećenosti crnogorskog društva evropskim integracijama i izvesti državu iz deceniju duge polarizacije zasnovane na politički i vjestački stvorenim problemima. Svako oponiranje predloženom rješenju značilo bi zadržavanje Crne Gore u procjepu, daljim podjelama i povratku u prošlost”.

Iz premijerovog kabineta podsjećaju da su predloženim tekstom državni interesi u potpunosti zaštićeni.

”Galamu prave one ekstremističke grupe koje ne žele da idemo prema EU, nego teže da nas zadrže u čeljustima nacionalizma. Za razliku od onih koji biraju mržnju i svađu, Vlada promoviše pomirenje i ekonomski progres”.

Nema prepreka za potpisivanje ugovora i sa CPC

”Vijestima” su iz Vlade nezvanično kazali da ne postoje prepreke da se temeljni ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), iako je ne priznaje Vaseljenska patrijaršija.

”CPC je registrovana u Ministarstvu pravde kao i svaka vjerska zajednica. Tu nema ničeg spornog - s aspekta države oni su vjerska zajednica”, pojašnjeno je listu.

Abazović je juče pozvao CPC da s Vladom zaključi ugovor, nakon što su prethodno iz CPC uputili takav zahtjev.

”Poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vjere, želimo istaći da je stav Vlade prema svim vjerskim zajednicama identičan, da baštinimo podjednak tretman i vodimo inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i vjerske zajednice. U tom smislu, radujem se našem susretu u terminu koji dogovore dva kabineta”, poručili su iz Vlade.

Poglavar CPC Mihailo, poručio je juče u izjavi za medije da neće potpisati temeljni ugovor “u kom se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama”.

Bonus video: