PISAO MINISTRU JAVNE UPRAVE

Bogdanović: U Plužinama nakon 25. juna ne postoji ni skupštinska, ni izvršna vlast

"Saglasno važećim zakonskim propisima, dana 25. juna prestao je mandat predsjedniku SO Plužine Petru Mitriću, odbornicima, kao i mandat predsjedniku Opštine, Mijušku Bajagiću"

4468 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Kluba poslanika Demokrate - Demos "Mir je naša nacija" Boris Bogdanović u otvorenom pismu obavijestio je ministra javne uprave Maraša Dukaja da u opštini Plužine nakon 25. juna "ne postoji ni skupštinska, ni izvršna vlast".

"Kao što Vam je poznato... prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavni grad Podgorica i u Skupštini opštine Golubovci u okviru Glavnog grada u skladu sa ovim Zakonom, održati najdalje do 30. oktobra 2022. godine. Ovim Zakonom, do dana održavanja izbora, u skupštinama navedenih dvanaest jedinica lokalne samouprave nije produžen mandat predsjedniku opštine, odbornicima, kao ni predsjedniku skupštine opštine. Time je narušen sistem lokalne samouprave i proizveden haos u primjeni navedenog Zakona", naveo je Bogdanović.

Kako je naveo, nakon izbora za odbornike u SO Plužine, održanih 20. maja 2018. SO Plužine na sjednici održanoj 25. juna 2018. nakon verifikacije mandata novoizabranih odbornika, donijela je Odluku o izboru Petra Mitrića za predsjednika SO Plužine, kao i Odluku o izboru Mijuška Bajagića za predsjednika Opštine Plužine.

"Saglasno važećim zakonskim propisima, dana 25. juna prestao je mandat predsjedniku SO Plužine Petru Mitriću, odbornicima, kao i mandat predsjedniku Opštine, Mijušku Bajagiću. Iz navedenih razloga, u opštini Plužine nakon 25. juna ove godine ne postoji ni skupštinska, ni izvršna vlast, a u tom bezvlašću funkciju predsjednika opštine i funkciju predsjednika skupštine opštine, samovoljno, suprotno zakonu vrše lica kojima je na tim funkcijama nakon 25. juna istekao četvorogodišnji mandat. Na navedeni način dovedeno je u pitanje ostvarivanje lokalne samouprave u opštini Plužine, pa je neophodno da Ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, preduzme mjere na hitnom prevazilaženju navedenog problema", naveo je Bogdanović.

Dodaje da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da kada predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština, te da će se izbor predsjednika opštine izvršiti u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

"Opština Plužine nema potpredsjednika Opštine. Zakonom o lokalnoj samoupravi nije uređeno pitanje ko vrši funkciju predsjednika opštine u slučaju kad opština nema potpredsjednika, a predsjedniku opštine je prestao mandat. U međuvremenu, Mijuško Bajagić je nastavio da obavlja funkciju predsjednika Opštine i nakon prestanka mandata. S tim u vezi, javno je saopštio da ostaje predsjednik Opštine dok ga Skupština ne razriješi, iako bi trebalo da zna da takvu mogućnost zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine, skupština ima. Navedena okolnost da u Opštini Plužine ne postoji nosilac izvršne vlasti, nameće potrebu da MJU u hitnom postupku preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja izvršne vlasti u Opštini Plužine".

Bogdanović je naveo da je 25. juna Petru Mitriću prestao mandat predsjednika SO.

"Imenovani je takođe, nakon isteka mandata nastavio sa obavljanjem funkcije predsjednika skupštine opštine. Dana 28.06.2022. godine, po prvi put u 2022. godini i to nakon što mu je istekao četvorogodišnji mandat predsjednika skupštine, Petar Mitrić je za 21. jul sazvao redovnu sjednicu SO Plužine.S tim u vezi, potrebno je da Ministarstvo da mišljenje, da li se navedeni saziv sjednice Skupštine opštine Plužine, i njeno održavanje mogu smatrati legitimnim, s obzirom da je saziv sjednice izvršen od strane neovlašćenog lica, te utvrdi predlog mjera za uspostavljanje zakonitog vršenja skupštinske vlasti u Opštini Plužine.Očekujemo da će Ministarstvo, imajući u vidu nastale veoma negativne posljedice u ostvarivanju sloboda i prava građana Plužina na lokalnu samoupravu, u hitnom postupku preduzeti odgovarajuće mjere i o istom obavijestiti Klub poslanika Demokrate - Demos - "Mir je naša nacija", u Skupštini Crne Gore", zaključio je Bogdanović.