Abazović optužio Konjevića da priželjkuje sukobe građana: Neću potpasti pod pritisak grupice ekstremista u Vladi

"Ne pada mi na pamet da vršim bilo kakav pritisak na bilo kojeg ministra kako će da se izjasni o bilo kojem pitanju i to se odnosi i na Temeljni ugovor. Ne pada mi na pamet i zamolio bih i druge ministre da ne pozivaju druge ministre na telefon i vrše im takav pritisak. Između ostalog i ministra odbrane"

71266 pregleda 243 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović optužio je ministra odbrane Raška Konjevića da "priželjkuje sukobe sopstvenih građana".

Abazović je potvrdio je da će predlog Temeljnog ugovora sa SPC biti na dnevnom redu sjednice Vlade u petak

"Temeljni ugovor apsolutno nije najvažnija tema kojom se bavi Vlada Crne Gore. Mi smo zemlja paradoksa, jedina na svijetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i jedina zemlja gdje ministar vanjskih poslova se više bavi crkvom nego evropskim integracijama", rekao je Abazović danas u Tivtu.

Kazao je i "da nas interesuju investicije".

"Temeljni ugovor je samo jedna procedura koju treba da obavimo potpuno identično tretirajući to pitanje kao i svih 60 i nešto pitanja što će biti tačke dnevnog reda na sjednici u petak. Ta tačka će biti tačka dnevnog reda, tretiraće se potpuno u redovnoj proceduri. Priča, propaganda, sa elemenitma fašizma koja ima za cilj da skrene i destabilizuje Vladu, ne znam kome ide u prilog. Pozivam građane da isprate tu sjednicu", rekao je Abazović.

Umjesto da, kako je kazao, cijela planeta gleda kako da ide putem veće stabilizacije, u susret energetskoj i krizi hrane, koja će "vjerovatno nastupiti na jesen, ovdje ljudi žele da izazovu destabilizaciju i vrate nas u devedesete".

"Temeljni ugovor tretiramo u redovnoj proceduri. Oni koji su podržali manjinsku vladu imali su pred sobom sporazum koji je tretirao i tu tačku. Tako da su prihvatanjem podrške manjinskoj vladi prihvatili i obavezu da mi sa SPC, ali i sa CPC i drugim vjerskim zajednicama registrovanim, koji žele da riješe način da mi djelujemo", rekao je Abazović.

Kazao je i da "mu ne pada na pamet da potpadnem pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade".

"Ili grupice ekstremista koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju Crnu Goru da vrate u devedesete. Narod to neće, građani Crne Gore hoće progres, pomirenje, građansko društvo, evropske integracije. To Vlada nudi", rekao je Abazović.

Upitan da li na Vladi imaju većinu za potpisivanje Temeljnog ugovora, premijer je rekao:

"Najliberalniji sam premijer kojeg je mislim Crna Gora imala. Ne pada mi na pamet da vršim bilo kakav pritisak na bilo kojeg ministra kako će da se izjasni o bilo kojem pitanju i to se odnosi i na Temeljni ugovor. Ne pada mi na pamet i zamolio bih i druge ministre da ne pozivaju druge ministre na telefon i vrše im takav pritisak. Između ostalog i ministra odbrane".

Poručio je i da će "sve što sam ikada rekao, ispoštovaću".

"Ali neka neko ne misli da trikovima može da nas odvede od glavnog principa. Da budem jasan i direktan - nije njima do Temeljnog ugovora, njima je do Europola. -ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Europola. I premijer će saopštiti sve što bude trebalo ako me budu doveli u tu situaciju. Neka se ne kriju iza Temeljnog ugovora, jer njih ne zanima Temeljni ugovor. Da ih je zanimalo, ne bi dok su bili na vlasti Crnogorsku pravoslavnu crkvu tretirali kao NVO. Kada sam ja došao na vlast, sa nekim drugim ljudima ona je dobila status vjerske zajednice. Nije do Temljnog ugovora, nego do nećeg drugo. Neka ne misle da nas na neke sitne trikove mogu nekako skrenuti sa glavnog cilja - da idemo ka EU", rekao je Abazović.

Dodao je i da Temeljni ugovor "teoretski može poljuljati stabilnost Vlade".

Abazović je kazao da nije nezadovoljan njihovim radom "vezano za resore".

"I zato mi je čuđenje zašto oni ove teme svakodnevno tretiraju. Temeljni ugovor je pitanje Ministarstva pravde. Učlanjenje Švedske i Finske u NATO je pitanje ministarstava odbrane i vanjskih poslova. Zadovoljan sam njihovim učinkom vezanog za samit (NATO). To su njihove teme. Da li oni kao političari imaju pravo na stav po bilo kojoj temi, tako je imaju i ja ga pošptujem. Oni nisu da se potpiše Temeljni ugovor, oni su da ova tema ostane rak-rana Crne Gore u narednih 10,15 godina. Oni žele da naredni izbori budu tuča između procrnogorskog i prosrpskog bloka. To je njihova politička matrica", rekao je Abazović.

Kazao je i da je izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića oko Temeljnog ugovora "bila mnogo odgovornija, nego izjave ministara odbrane i vanjskih poslova".

"Sa mnogo više državničkog stava. Oni su bili ranije upoznati sa planom rada Vlade i znaju ga do kraja mjeseca. Nemamo vremene za čekanje po ni jednoj tački. Njegova izjava (Đukanović) je bila odgovorna", rekao je Abazović.

"Sinjajevina je spektakularna, Crna Gora ima drugih lokaliteta zanimljih za trening vojske"

Abazović je podsjetio i da je rečeno ranije "da nećemo graditi poligon na Sinjajevini".

"Vojska Crne Gore kao i sve NATO vojske mora imati svoj poligon. Ideja je da generaštab sa ministarstvima odbrane i prostrornog planiranje sagleda mogućnosti gdje bi bila neka povoljna lokacija za poligon da i Vojska Crne Gore, kao i sve druge vojske dobije mjesto gdje mogu da se obavljaju vježbe. Sinjajevina je spektakularna, Crna Gora ima drugih lokaliteta zanimljih za trening vojske", rekao je Abazović.

Bonus video: