Medoks ponudila kredite britanskih izvoznih fondova

“Uskoro se očekuje završetak radova na proširenju prilaznog puta tivatskog aerodroma, kao i na vodenom terminalu”

3924 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks danas je u sklopu višednevne radne posjete Tivtu, održala sastanak sa predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem i potpredsjednikom Goranom Božovićem.

Tivatski čelnici su sa ambasadorkom razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji na lokalnom i državnom nivou, dosadašnjim rezultatima rada, investicionim planovima lokalne uprave u narednom periodu, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

“Predsjednik Opštine Komnenović istakao je da su sve glavne aktivnosti lokalne uprave trenutno usmjerene na turističku sezonu i njeno neometano odvijanje, navodeći da je u gradu, prema posljednjim podacima TO Tivat, boravilo 20% više gostiju u odnosu na isti period 2021. godinu, odnosno tek 14% manje u odnosu na 2019. Komnenović je istakao i ostvarene uspjehe lokalne uprave na finansijskom polju i odličnu saradnju sa investitorima, navodeći da je u gradskom budžetu trenutno 6,5 miliona eura, te da je primarni cilj ova sredstva usmjeriti na unaprijeđenje lokalne infrastrukture, što se ogleda i kroz razvojni budžet za 2022. godinu.”- saopšteno je danas iz kabineta tivatskog gradonačelnika.

Komnenović je ukazao na problem koje ju odnosima sa izvođačima radova na projektima koje je započela prethodna administracija, ima aktuelna tivatska gradska uprava, osvrnuvši se na situaciju sa kapitalnim projektom na Luštici, saobraćajnicom MR2 na kojoj su zbog tih problema trenutno obustavljeni radovi.

On je objasnio da je sa izvođačem, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, prošle sedmice jednostrano raskinut ugovor i da će se u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tražiti privremeno rješenje za hitno omogućavanje pristupa popularnom kupalištu “Plavi horizonti” tokom tekuće sezone.

“Uskoro se očekuje završetak radova na proširenju prilaznog puta tivatskog aerodroma, kao i na vodenom terminal.” -kazao je Komnenović.

On je istakao da će Opština Tivat nastojati da nađe kvalitetne i pouzdane izvođače radova koji će poštovati ugovorene obaveze i započete projekte privesti kraju. Među planiranim investicijama u narednom periodu su unapređenje sportske infrastrukture i dječijih igrališta u gradu, kao i završetak šetališta Lungo Mare u Krašićima, gdje su nedavno riješeni dugogodišnji imovinski problemi sa vlasnicima zemljišta.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom uskoro planira i početak radova na izgradnji obalnog šetališta od Donje Lastve do Lepetana, dok je u saradnji sa Vladom Norveške u toku opremanje tivatskog biznis inkubatora. Ambasadorka Medoks zahvalila je sagovornicima na iscrpnim i korisnim informacijama o aktuelnim prilikama u Tivtu.

“Izrazila je zadovoljstvo zbog pozitivnih vijesti i postignutih primjetnih rezultata u odnosu na prošlu posjetu, naročito u polju ostvarivanja kvalitetne saradnje i povezivanja sa prisutnim investitorima na obostranu korist, a što je posebno značajno za turistički grad kakav je Tivat. Ambasadorka Medoks je tom prilikom izrazila spremnost za saradnju i tivatskim predstavnicima predstavila mogućnosti britanskih izvoznih fondova, tj. stabilnih i pouzdanih kreditnih linija koje nudi Ujedinjeno Kraljevstvo, koji su namijenjeni za podršku u finansiranju i realizaciji velikih kapitalnih projekata.”- saopštili su iz Opštine Tivat.

Među temama razgovora britanske diplomatkinje i tivatskih čelnika našli su se i brojni kulturni događaji tokom ljeta u gradu, ali i ulazak tivatskog fudbalskog kluba “Arsenal” u prvu ligu Crne Gore, što je prvi čovjek Tivta definisao kao istorijski uspjeh koji je ujedinio grad.

Navodeći da su tim povodom u toku i radovi na rekonstrukciji i unaprijeđenju tivatskog fudbalskog terena, Komnenović je ambasadorku pozvao da prisustvuje nekoj od utakmica Arsenala u Tivtu nakon završetka radova, kao i na ovogodišnje, 17. izdanje Festivala mediteranskog teatra – Purgatorije, čiji se programi realizuju do kraja avgusta.

Bonus video: