Izmjene zakona poslanicima dostavljene na izjašnjavanje po hitnom postupku

Bez zapošljavanja do lokalnih izbora

Odlaganje termina održavanja izbora za odbornike na period od sedam mjeseci moglo bi da proizvede brojne štetne posljedice u vršenju funkcija lokalne samouprave i ostvarivanju prava građana, navodi Vlada

9357 pregleda 0 komentar(a)
Propis se prilagođava odluci o odlaganju izbora (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Propis se prilagođava odluci o odlaganju izbora (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Predlogom zakona o dopuni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je od juče u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, državne mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova.

Dopune Zakona, koje je prethodno utvrdila na sjednici 23. juna, Vlada je dostavila Skupštini, tražeći da se usvoje po hitnom postupku.

Donošenjem dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi odloženi su izbori u 13 opština i Glavnom gradu i na taj način produženo važenje navedenih zabrana i ograničenja.

U obrazloženju predloga odluke se navodi da se odredbom predlaže, kao prelazno rješenje, da se poslije člana 75 doda novi član kojim bi se zabrane i ograničenja utvrđene ovim Zakonom, a koje se primjenjuju šest mjeseci od dana raspisivanja izbora, za izbore odbornika koji će se održati 23. oktobra, primjenjuju u periodu od 60 dana prije navedenog roka održavanja izbora, odnosno, od 23. avgusta 2022. godine.

Navodi se da su te zabrane utvrđene članovima 38-44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a da je Agencija za sprečavanje korupcije dala mišljenje da odgađanje termina lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, što znači da i dalje važe navedene zabrane i ograničenja za organe vlasti, odnosno, obaveze i zabrane za političke partije koji će učestvovati na izborima.

”Odlaganje termina održavanja izbora za odbornike na period od sedam mjeseci moglo bi da proizvede brojne štetne posljedice u vršenju funkcija lokalne samouprave i ostvarivanju prava građana, imajući u vidu zabrane i ograničenja utvrđene Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi se u materijalu.