Bez zapošljavanja do lokalnih izbora

Odlaganje termina održavanja izbora za odbornike na period od sedam mjeseci moglo bi da proizvede brojne štetne posljedice u vršenju funkcija lokalne samouprave i ostvarivanju prava građana, navodi Vlada

9441 pregleda 0 komentar(a)
Propis se prilagođava odluci o odlaganju izbora (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Propis se prilagođava odluci o odlaganju izbora (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Predlogom zakona o dopuni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je od juče u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da od 23. avgusta ove godine do održavanja lokalnih izbora 23. oktobra, važe zabrane i ograničenja koja se odnose na upotrebu državnih sredstava, državne mehanizacije i opreme, transparentnosti socijalnih davanja i budžetskih rashoda i otpisa dugova.

Dopune Zakona, koje je prethodno utvrdila na sjednici 23. juna, Vlada je dostavila Skupštini, tražeći da se usvoje po hitnom postupku.

Donošenjem dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi odloženi su izbori u 13 opština i Glavnom gradu i na taj način produženo važenje navedenih zabrana i ograničenja.

U obrazloženju predloga odluke se navodi da se odredbom predlaže, kao prelazno rješenje, da se poslije člana 75 doda novi član kojim bi se zabrane i ograničenja utvrđene ovim Zakonom, a koje se primjenjuju šest mjeseci od dana raspisivanja izbora, za izbore odbornika koji će se održati 23. oktobra, primjenjuju u periodu od 60 dana prije navedenog roka održavanja izbora, odnosno, od 23. avgusta 2022. godine.

Navodi se da su te zabrane utvrđene članovima 38-44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a da je Agencija za sprečavanje korupcije dala mišljenje da odgađanje termina lokalnih izbora ne znači i pomjeranje izborne kampanje, što znači da i dalje važe navedene zabrane i ograničenja za organe vlasti, odnosno, obaveze i zabrane za političke partije koji će učestvovati na izborima.

”Odlaganje termina održavanja izbora za odbornike na period od sedam mjeseci moglo bi da proizvede brojne štetne posljedice u vršenju funkcija lokalne samouprave i ostvarivanju prava građana, imajući u vidu zabrane i ograničenja utvrđene Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi se u materijalu.

Bonus video: