Popović: Vjerovatno se neće u petak glasati na Vladi o temeljnom ugovoru

"Predsjednik Vlade i Joković forsiraju da se temeljni ugovor mora hitno potpisati. Ako dođe do toga, Vlada neće doživjeti 100 dana", kazao je lider LP-a

13582 pregleda 39 komentar(a)
Popović, Foto: Biljana Matijašević
Popović, Foto: Biljana Matijašević

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je, nakon današnjeg sastanka lidera partija koje podržavaju ili učestvuju u izvršnoj vlasti, da nije došlo do usaglašavanja da li će se na sjutrašnjoj sjednici Vlade glasati o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Vjerovatno da neće sjutra", rekao je Popović.

Rekao je da su došli "u dosta težak položaj".

"Pokušavamo dijalogom da riješimo probleme, na žalost sve se dešava u trenucima kad počinje glavna turistička sezona od koje bi Crna Gora trebalo da živi narednih godinu. Neke stvari koje nijesu toliko važne su izbile u prvi plan, a ne ono zbog čega smo konstituisali manjinsku vladu, a to je evropska agenda. Nijesam siguran da smo na dobrom putu, ali dobro je da je dijalog započet. Vjerujem da će se u narednih nekoliko dana riješiti ovi problemi, svi su izrazili dobru volju", naveo je Popović.

Na pitanje da li će se Vlada sjutra izjašnjavati o Temeljnom ugovoru, odgovorio je da će taj ugovor biti sjutra na Vladi.

"Nije došlo do usaglašavanja da li će se o njemu glasati, vjerovatno da neće sjutra", dodao je.

Ono što je "sve nas razočaralo", kako je kazao, je da članovi Vlade i potpredsjednici "nijesu znali ništa o tom dokumentu", već da je to "iznebuha izašlo pred njih".

"Zaključak je da nije bilo transparentnosti i da će se to ispravljati i da će to uticati da će u narednih 10 ili 15 dana kredibilni pravnici pomoći da se to ispravi doći. Bilo nas je prisutno 11, većina je to rekla, a to što kaže premijer je izvjesna doza populizma. Ugovor podržava jedino premijer i predsjednik SNP-a. Nijesam optimista, došli smo u ćorsokak, jer predsjednik Vlade i Joković forsiraju da se temeljni ugovor mora hitno potpisati. Ako dođe do toga, Vlada neće doživjeti 100 dana", ocijenio je Popović.

Većina lidera partija je, kako je kazao, bila za to da su gotovo svi članovi i preambula sporni i da u parlamentu to nema podršku 36 poslanika od ukupno 46 iz većine.

Bonus video: