Za članstvo u EU glasalo bi 79 odsto građana, više od polovine misli da država ide pogrešnim putem

Da je sjutra referendum, 62,7 odsto građana bi glasalo za nezavisnost Crne Gore

28457 pregleda 19 komentar(a)
Bešić, Foto: Boris Pejović
Bešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2022. 13:02h

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 68 odsto građana, a na potencijalnom referendumu za to bi glasalo 79 odsto njih - pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

"Od 2009. godine EU je ovdje gubila na dahu, kad je riječ o građanima... Od avgusta 2020. imamo skok podrže EU. Do tada je postojala impresija da EU 'pripada' Demokratskoj partiji socijalista (DPS)... Sad se to pitanje kreće ka negativnim trendovima, i to ima veze sa spoljnopolitičkim okolnostima", kazao je na pres-konferenciji metodolog CEDEM-a, Miloš Bešić.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da građani u najvećoj mjeri misle da država treba da se oslanja na EU, pa na Srbiju, SAD, Rusiju, Kinu...

Svaki peti građanin smatra da se zemlja kreće u dobrom smjeru, ali više nego dvostruko (51,6 odsto) ih je koji misle da država ide pogrešnim putem.

"Od 2016. do danas imamo negativni trend. U odnosu na prethodno istraživanje, za pet odsto se smanjio procenat onih koji misle da zemlja ide pravim putem. Smjenom Vlade nije porastao optimizam. Nema sumnje da aktuelna Vlada nije pospješila optimizam, nego je pesimizam sve prisutniji", rekao je Bešić.

CEDEM
foto: CEDEM

Vladom Dritana Abazovića veoma je zadovoljno 3,4 odsto ispitanika, dok je uglavnom zadovoljno 20,4 odsto. Veoma nezadovoljno je 36,2 dok je skoro 21 odsto onih koji su uglavnom nezadovoljni.

CEDEM
foto: CEDEM

Zadovoljstvo radom aktuelne Vlade gotovo je jednako kao zadovoljstvo radom prethodne, Vlade Zdravka Krivokapića, ističe Bešić.

"Nekih 18,6 građana misli da će Vlada biti efikasna. To znači da je nizak stepen zadovoljstva Vladom, ali da joj treba dati šansu. Skoro 23 odsto ispitanika misli da je manjinska Vlada bolja od prethodne, ali da nemaju prevelikih očekivanja. Skoro 40 odsto ispitanika je protiv ove Vlade", naveo je metodolog CEDEM-a.

CEDEM
foto: CEDEM

Svaki peti građanin kaže da misli da će Vlada ubrzati put ka EU. Da će se jednako brzo kretati kao i ranije, misli 27,3 odsto građana.

Ministarstvo ekologije je najbolje ocijenjeno, pa slijede Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo evropskih poslova, resori prosvjete, finansija...

"Međutim, razlike su vrlo male, što znači da građani još nisu u stanju da procijene, nego su dali generalni stav", dodaje Bešić.

CEDEM
foto: CEDEM

Napominje da građani generalno danas ministarstva lošije ocjenjuju nego u decembru 2021. godine, kad je objavljeno prethodno CEDEM-ovo istraživanje.

Ne dovodi se u pitanje nezavisnost države

Da je sjutra referendum o nezavisnosti Crne Gore, 62,7 odsto građana bi glasalo za to.

"Mislimo da je na to pitanje stavljena tačka - ne dovodi se u pitanje crnogorska nezavisnosti. Oko 13 odsto građana kaže da bi glasalo za zajedničku državu, dok bi 7,9 glasalo da se Crna Gora pripoji Srbiji", naveo je Bešić.

Kad je riječ o popisu, kazao je da ne treba očekivati "ništa dramatično".

"Ono što bih ja očekivao je da se procenat onih koji su izjašnjavaju kao Srbi vrati na nivo iz 2001. godine - 32 odsto. Kad je riječ o srpskom jeziku, očekujemo veći procenat. Broj za crnogorski je manje-više isti", dodao je.

Solidna podrška programu "Evropa sad"

Da su rezultati programa "Evropa sad" veoma dobri, misli 19 odsto građana, da su uglavnom dobri 33,5 odsto, da su veoma loši 14,5 odsto.

"Imamo vrlo solidnu podršku tom programu", rekao je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da samo 5,4 odsto građana kaže da se praksa partijskog zapošljavanja značajno smanjila, dok skoro 11 odsto misli da se značajno povećala.

"Bez obzira na smjenu DPS-a, ova zemlja ima ozbiljan problem s partijskim zapošljavanjem", ističe Bešić.

Kad je riječ o hapšenjima, 54,6 odsto smatra da je krajnje vrijeme bilo da neko odgovara, rekao je Bešić.

Svaki deseti građanin misli da su hapšenja politički motivisana.

Makron, Vučić, pa Putin

Da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu smatra 38,9 odsto građana, 17,8 kaže da je to odbrana Rusije od širenja NATO-a, 14,8 kaže da je Rusija napala Ukrajinu, ali da bi se branila. "Trideset devet odsto, dakle, misli da je krivac Rusija, dok oko 32 odsto građana opravdava Rusiju", dodaje Bešić.

Da su Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin odgovorni za rat, smatra 34,4 odsto, da su odgovorni SAD i njena politika 16 odsto, da je NATO 11,7 odsto...

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je najbolje ocjenjen inostrani političar, sliedi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pa Putin.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je od 11. do 27. juna, a njemu je učestvovalo 1.026 ispitanika.

Bešić
Bešićfoto: Boris Pejović

"Ono je jedinstveno u Crnoj Gori, jer se dugi niz godina sprovodi po istoj metodologiji. Posljednje istraživanje smo radili u decembru prošle godine. Ono je završeno prije izglasavanja nepovjerenja prethodnoj Vladi. U međuvremenu su se odigrala birna dešavanja, među kojima je i konstituisanje nove Vlade. Takođe, desila se krupna spoljnopolitička stvar - Ukrajina. Veliki je broj događaja obilježio ovaj period... Pitanje temeljnog ugovora nije bilo na dnevnom redu kad smo sprovodili istraživanje", rekla je direktorica CEDEM-a, Milena Bešić.

Pejović
Pejovićfoto: Boris Pejović

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović, ukazao je da je standardna statistička greška mjerenja u istraživanju plus/minus 3,1 odsto.

Bonus video: