Đurović u petak sa predsjednicima parlamentarnih partija o prevazilaženju v.d. stanja u pravosuđu

Đurović je dodala da su među prioritetnim pitanjima izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova SS, izbor VDT, reforma izbornog zakonodavstva...

11768 pregleda 3 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2022. 16:34h

Sastanak predsjednika partija, koje imaju poslanike u Skupštini Crne Gore, na temu prevazilaženja v.d. stanja u pravosuđu trebalo bi da počne sjutra (petak 8. jul) u devet časova u Skupštini Crne Gore.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) pozvala je predsjednike partija na razgovor kako bi se riješio problem nemogućnosti izbora vrhovnog državnog tužioca, sudija Ustavnog suda i dijela članova Sudskog savjeta.

U pozivu liderima podsjeća se da godinama postoji v.d. stanje u više ključnih institucija i da to nalaže obavezu "odgovornog pristupa rješavanju ovih problema od strane partija".

Ona je podsjetila da je od preuzimanja funkcije njen prioritet pokretanje parlamentarnog dijaloga i rešavanje pitanja, kako je navela, neophodnih za proces pristupanja EU.

Đurović je dodala da su među prioritetnim pitanjima izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova SS, izbor VDT, reforma izbornog zakonodavstva...

"Crnoj Gori je neophodan dijalog nezavisno od većina koja je utvrđena pozitivnim propisima", navela je Đurović u pozivima partijama.

Milačić ne dolazi: Politička sačekuša

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić saopštio je da neće prisustvovati sastanku, te da je spreman da se eventualno priključi nekom od narednih sastanaka kada se provjeri funkcionalnost predviđenog formata razgovora na nivou lidera partija, "svakako uz sporenje učešća Mila Đukanovića na tom nivou odlučivanja".

Milačić
Milačićfoto: Medijski tim Prave Crne Gore

"Prava Crna Gora ukazuje da bi bilo mnogo cjelishodnije da ste prethodno obavili krug razgovora „oči u oči“, pa tek onda razmotriti format kolektivnog sastanka, obzirom da on trenutno uključuje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji je formirao sistem korupcije i nezakonitog uticaja na pravosuđe, ne manje od Vesne Medenice. Učešće Mila Đukanovića u nekom obliku dogovora o reformama u pravosuđu, donijeće Crnoj Gori istu institucionalnu krizu, koju je dobila razotkrivanjem korupcije Vesne Medenice i njenih saradnika", navodi se u saopštenju Milačića i dodaje da bi takav poziv ne bi predstavljao politički iskorak već "političku sačekušu za one koji su ostali lojalni pobjedi 30. avgusta".

Danilović: Ne idem na sastanak, ali držim palčeve

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da neće ići na sastanak sa Đurović.

"Dobio sam poziv od predsjednice Đurović da sjutra u Skupštini prisustvujem sastanku lidera parlamentarnih stranaka na kojemu bismo se posvetili prioritetnim pitanjima: izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova SS, izbor VDT, reforma izbornog zakonodavstva. Obavijestio sam danas Skupštinu da sam zahvalan na pozivu, ali da na ove teme neću razgovarati. Razlozi su sljedeći: Ni za jedan od ovih problema Ujedinjena CG nije kriva niti ja imam lične krivice. Nova, manjinska, vlada je izabrana s namjerom da ove probleme riješi. Preciznije, bivša vlada je srušena pod izgovorom da nam treba većina od 49 koja će otkočiti evro procese", istakao je Danilović.

Danilović
Danilovićfoto: Luka Zeković

On je dodao da u ovoj pameti neće da priskaču u pomoć onima koji su se nedavno oglušili o svaku njihovu molbu i zahtjev.

"Onaj koji je obećao poslaničke glasove da kompenzuje nedostajanje socijaldemokratska tri neka ih priloži na dogovoreno mjesto. Trgovci nijesmo, pa nećemo sudije i tužioca izvlačiti poput šorkova. Ako su neustavno i nezakonito produženi mandati odbornika i odloženi lokalni izbori neka isti politički mešteri produže mandate i sudijama Ustavnog suda? Neka pod izgovorom ubrzanja i usijanja evrointegracija i borbe protiv Putina budu izabrani kandidati u Sudski Savjet i VDT! Žao nam je nekih časnih ljudi iz struke, ali i oni znaju o čemu se radi. U Crnoj Gori ionako ima viška institucija, koje se na kraju ništa i ne pitaju. Važno je poslije svega samo jedno; da se spasi ova Vlada, odnosno, da se odbije Raškov, Rankov i Draginjin tempirano - templarski juriš na istu, i to iznutra, uz komitsku podršku spolja. Dakle, ne idem na sastanak, ali držim palčeve", poručio je Danilović.

Bonus video: