"donacija koja će unaprijediti transparentnost Komisije"

Misija OEBS-a DIK-u obezbijedila video opremu za prenos sjednica uživo

"Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koje je Misija naručila u oktobru 2021. godine, pokazalo je da 87,3 odsto ispitanika smatra da bi, ako bi sjednice Državne izborne komisije bile javne, to izgradilo povjerenje javnosti u njen rad i izborni proces"

1724 pregleda 1 komentar(a)
Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag i predsjednik DIK Nikola Mugoša, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag i predsjednik DIK Nikola Mugoša, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

Tokom svoje dugogodišnje podrške Državnoj izbornoj komisiji (DIK) i sa ciljem da pomogne DIK da odgovori na preporuku ODIHR-a sa parlamentarnih izbora 2020, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je Komisiji obezbijedila video opremu za prenos uživo, što će omogućiti javnosti i medijima da prate sjednice Komisije.

To je saopštila Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Kako se navodi šefica Misije Dominik Vag istakla je da će ova donacija unaprijediti transparentnost Komisije i omogućiti građanima da putem interneta uživo gledaju sastanke.

"Pozdravljam jednoglasnu odluku Komisije da održava javne sjednice. Vjerujem da će ova oprema povećati povjerenje birača i javnosti u Komisiju", rekla je Vag..

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša, kako piše u saopštenju, zahvalio je Misiji na donaciji i dodao da će nesumnjivo poboljšati transparentnost rada Komisije.

"Pitanje transparentnosti DIK-a je dugogodišnja prioritetna preporuka posmatračkih misija ODIHR-a i drago mi je da smo konačno uspjeli da odgovorimo na nju. Ugradnjom ove opreme, naše sjednice biće otvorene za svakoga samo jednim klikom, a sve snimljene sjednice biće arhivirane i dostupne građanima", rekao je Mugoša.

Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koje je Misija naručila u oktobru 2021. godine, pokazalo je da 87,3 odsto ispitanika smatra da bi, ako bi sjednice Državne izborne komisije bile javne, to izgradilo povjerenje javnosti u njen rad i izborni proces, navodi se u saopštenju.

"Misija OEBS-a u Crnoj Gori sa Državnom izbornom komisijom i opštinskim izbornim komisijama radi na unapređenju njihovih institucionalnih kapaciteta za sprovođenje izbora u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima. Misija, takođe, promoviše dijalog između organa za upravljanje izborima i nevladinih organizacija kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoje pravo da glasaju nezavisno i tajno", zaključuje se u saopštenju.