Protest ispred Vlade zbog temeljnog ugovora: Potpisivanje nije rješenje problema, već produbljivanje

Kako je najavljeno, građani će cijelu noć provesti ispred zgrade Vlade

66839 pregleda 168 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Sa protesta, Foto: Boris Pejović

Potpisivanje predloženog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije rješavanje problema, već njihovo produbljivanje, poručeno je večeras sa protesta u Podgorici.

Građani koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC okupili su se na bulevaru Stanka Dragojevića ispred Vlade Crne Gore.

Organizatori su pozvali građane da se ponovo okupe na istom mjestu sjutra u 10 časova.

Ranije je rečeno da će građani cijelu noć provesti ispred zgrade Vlade.

Protestu je prisustvovalo više stotina građana.

Protestu je prisustvovala i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

Zgradu Vlade obezbjeđivalo je više policajaca. Okupljeni su nosili zastave Crne Gore i druga obilježja.

Zeković: Ne želimo da jedna po jedna crnogorska Vlada pada zbog takozvane crkvene agende

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković kazao je da su se opet okupili ispred Vlade kako bi onima koji donose odluke poručili da je preko 80 odsto građana ove zemlje za pristupanje Evropskoj uniji i da to treba koristiti kao vodeći potencijal da se osnaži društvena kohezija i bolje razumijevanje.

"Zato je neprihvatljiva, štetna, pogubna bilo koja prikrivena ili sakrivena agenda umjesto briselske. Namjera da se ozbiljan dio nacionalne istorije i kulturne baštine, koja pripada na ponos svima, prepušti i preda nekome izvan ove zemlje koji će je dalje zloupotrebljavati za političku, ideološku i kulturološku dominaciju nad drugima nije evropska agenda. Društveno isključivanje bilo koga, pa i onih koji se osjećaju entičkim Crnogorcima, nije evropska vrijednost. Zato je obaveza svih građanskih struktura da na vrijeme upozorimo na te opasnosti i pozovemo sve da se okupimo oko Ustava Crne Gore i pristupanja Evropskoj uniji", kazao je on.

Poručio je "da ovo nije anticrkveni a još manje antisrpski", već evropski skup koji promoviše zajedništvo i poštovanje temeljnih građanskih, demokratskih i evropskih vrijednosti. Nakon njegovog obraćanja intonirana je himna Crne Gore.

Prema riječima Zekovića, ne žele da jedna po jedna crnogorska Vlada pada zbog takozvane crkvene agende.

"Ako se ovako nastavi u zemlji ćemo imati više crkvenika i popova, nego mladeži", rekao je Zeković i dodao da građani jasno poručuju da Crna Gora može biti član EU samo i jedino kao suverena država.

"Ne smije da se dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke skupštine", rekao je Zeković.

Zeković je dodao da se predloženim ugovorom Vlade sa SPC predaju značajne ingerencije države Crne Gore i, kako je dodao, na to ne pristaju.

"Poručujemo da potpisivanje ovakvog ugovora nije rješavanje problema, već njihovo produbljivanje", rekao je Zeković.

Okupljeni su skandirali izdaja i nosili transparente, između ostalih, "temeljni ugovor - temeljna izdaja".

Neki od okupljenih su vrijeđali Abazovića, a Zeković ih je pozvao da sa tim prekinu ili da napuste skup, dodajući da to nije njihova poruka.

Aleksandra Radoman Kovačević, kazala je da su građani dobili podršku brojne dijaspore, ali i velikog broja stranih državljana.

Vuksanović Stanković: Ako treba, ići će se na skraćenje mandata Skupštini i nove izbore

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da Crna Gora nikada nije i neće potpisati kapitulaciju i okupaciju.

"To im nećemo dozvoliti. Dritan je imao šansu da uđe u istoriju kao premijer koji je Crnu Goru uveo u Evropsku uniju, a on je umjesto toga izabrao izdaju", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da narod neće "srpski svet" i Otvoreni Balkan, već građansku Crnu Goru i Evropsku uniju.

"Ova Vlada nema legitimitet da usvaja ovakav Temeljni ugovor. Poručujemo Dritanu i svim ministrima koji glasaju za ovakav Temeljni ugovor da će ići u zatvor zbog izdaje svoje države", poručila je Vuksanović-Stanković.

Ona je istakla da će, ako treba, ići na skraćenje mandata Skupštini i nove izbore, ali da će "odbraniti Crnu Goru".

Bonus video: