Marović i Vlaović nisu prisustvovale sjednici Vlade, Dukaj otišao prije glasanja o temeljnom ugovoru

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Vlaović je imala dilemu kako da se izjasni ako se danas bude glasalo o utvrđivanju temeljnog ugovora, jer kao nestranačka ličnost nije htjela da bude dio političkih sporenja

55389 pregleda 34 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.07.2022. 19:12h

Ministarke evropskih poslova i kulture i medija, Jovana Marović i Maša Vlaović, nisu prisustvovale današnjoj sjednici Vlade, na kojoj se raspravlja o utvrđivanju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je otišao prije glasanja o temeljnom ugovoru.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Vlaović je imala dilemu kako da se izjasni ako se danas bude glasalo o utvrđivanju temeljnog ugovora, jer kao nestranačka ličnost u Vladi nije htjela da bude dio političkih sporenja na sjednici.

"Vijesti" su juče objavile da je Marović, koja je potpredsjednica Građanskog pokreta (GP) URA, nudila preksinoć ostavku na funkcije u Vladi i u partiji. Ona je bila jedina iz Predsjedništva GP URA koja je na sjednici tog organa izrazila protivljenje trenutnoj verziji temeljnog ugovora, jer smatra da se njime favorizuje SPC.

Vlada je 28. juna objavila radnu verziju dokumenta koju je načelno usaglasila sa SPC.

Ako premijer Dritan Abazović (GP URA) ostane pri ranijem stavu da se danas glasa o temeljnom ugovoru, Vlada će o tome odlučivati kvalifikovanom većinom, uprkos tome što to nije predviđeno Poslovnikom, već koalicionim sporazumom vladajućih stranaka.

One su dogovorile da se Vlada o pitanjima "od vitalnog državnog i nacionalnog interesa", kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" i popis stanovništva, izjašnjava na taj način. Vlada, međutim, nije utvrdila šta je kvalifikovana većina, koja je u Skupštini dvotrećinska, odnosno tropetinska od ukupnog broja poslanika.

Vlada s premijerom ima dvadeset jednog člana.

Bonus video: