Raković: Sinod SPC usvojio tekst Temeljnog ugovora

"SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odnosi sa Crnom Gorom", kazao je istoričar

21098 pregleda 54 komentar(a)
Premijer sa srpskim patrijarhom i mitropolitom crnogorsko-primorskim, Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Premijer sa srpskim patrijarhom i mitropolitom crnogorsko-primorskim, Foto: Kabinet predsjednika Vlade

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) usvojio tekst Temeljnog ugovora o odnosima SPC i Crne Gore, navodeći da očekuje da ga dvije strane uskoro i potpišu čime bi stupio na snagu.

"SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odnosi sa Crnom Gorom", rekao je Raković za Radio televiziju Srbije (RTS), precizirajući da je Sinod juče usvojio nacrt ugovora čime je postao predlog.

On je rekao da je Temeljni ugovor važan da se urede međusobna prava i obaveze Crne Gore i SPC, da se još jasnije precizira status SPC u Crnoj Gori, i da se on odredi prema zakonu o vjerskoj slobodi.

Raković, koji je i analitičar crkvenih zbivanja, naveo je da nema nikakvih dilema da ga je juče usvojila i Vlada Crne Gore, jer ona odlučuje prema svom poslovniku, prema čijim odredbama je, kako navodi, za odluku dovoljno 50 procenata plus glas jednog od ministara.

"Bilo je više nego dovoljno glasova. Eventualno ponovljeno glasanje može se odnositi samo za ova tri člana vlade koji nisu bili na sjednici, ali ni to se neće dogoditi. Odluka je donijeta, Vlada Crne Gore je sinoć uputila saopštenje da je usvojila nacrt ugovora i ta stvara je gotova", rekao je Raković.

Prilikom nedavno susreta patrijarha Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, u Patrijaršiji, rečeno je da postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali mora da se sprovede predviđena procedura.

Patrijarh Porfirije je objasnio da tekst "koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i tu bude potvrđen", i da će naknadno, ako sve bude u redu, biti preciziran datum potpisivanja.

Bonus video: