SD: Vlada Abazovića gore rješenje od Vlade Krivokapića, raspisati vanredne parlamentarne izbore

"Krajnje je vrijeme da završimo sa ovom političkom i civilizacijskom agonijom u koju je Crna Gora upala nakon 30. avgusta 2020. godine"

8721 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Glavni odbor Socijaldemokrata Crne Gore jednoglasno je predložio skraćenje mandata Skupštine.

"Socijaldemokrate su na vrijeme prozrele namjere predsjednika 43. Vlade Dritana Abazovića koje su imale izdajnički karakter, i na njih smo upozoravali sve političke činioce duži vremenski period. Od početka je bilo sasvim jasno da agenda ove Vlade nije evropski put Crne Gore, biti pomirenje u našoj državi, već potpisivanje neustavnog ugovora sa SPC, učešće Crne Gore u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, te izazivanje političke nastabilnosti sa ciljem zaustavljanja našeg evropskog puta koje u Vladi sprovode poslušnici Aleksandra Vučića u liku Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića", navodi se u saopštenju SD-a.

Dodaje se da je to jednoglasa zaključak na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora SD-a.

Navode da je i da ta data puna podrška protestima grupe građana.

"Koji su se opravdano protivili potpisivanju ugovora sa SPC, koji SD smatra aktom izdaje države Crne Gore i njenih vitalnih interesa. Kada je postalo izvjesno da će se takav akt usvojiti, poslanici ove partije su pripremili inicijativu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore, za koju očekujemo podršku svih državotvornih partija, a koja predviđa raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, budući da bi svako ostajanje ili nastavak podrške ovakvoj Vladi značilo saučesništvo u izdaji sopstvene države. Krajnje je vrijeme da završimo sa ovom političkom i civilizacijskom agonijom u koju je Crna Gora upala nakon 30. avgusta 2020. godine. Poslije smjene 42. Vlade Zdravka Krivokapića pokušalo se sa projektom manjinske Vlade Dritana Abazovića koji je, sada se jasno vidi, bio još gore rješenje od prethodnog. Sada je jedino logično i moguće rješenje pad izdajničke 43. Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih će biti formirana nova parlamentarna većina koja će nastaviti evropski put Crne Gore sa kojeg je ona, nažalost, skrenula nakon prethodnih parlamentarnih izbora", saopšteno je iz SD-a.

Predsjedništvo SD-a donijelo je Odluku o formiranju Izvršnog odbora partije koji će činiti: Esad Plunac, Stefan Šuster, Emina Salihović, Miloš Mašković, Filip Grujić, Džemal Radončić, Katarina Ivanović i Igor Petković. Radom Izvršnog odbora, shodno Statutu partije, koordiniraće generalni sekretar Miloš Čelanović.

Predsjedništvo SD-a je, na istoj sjednici, donijelo i Odluku o predsjednicima Stručnih odbora partije. Takođe, predsjedništvo je izabralo i predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i digitalnu tranziciju, Odbora za evropske integracije i Odbora za bezbjednost i odbranu.

Bonus video: