DPS ruši Vladu, uzda se u Demokrate

Izbori možda najsvrsishodniji, ali bi u potpunosti ugasili procedure za ubrzani put ka EU, kaže profesor Siniša Vuković

68563 pregleda 84 komentar(a)
Foto: predsjednik.me
Foto: predsjednik.me

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Siniša Vuković ocijenio je da ne isključuje mogućnost da Demokrate, makar na nivou procedure, podrže inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, podršci Demokrata se nadaju i u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čije je Predsjedništvo juče odlučilo da uskrati podršku Vladi, nepuna tri mjeseca nakon njenog formiranja.

Upitani da li su spremni na pregovore o formiranju nove vlade koju bi činile partije pobjednice izbora 30. avgusta, Demokrate su “Vijestima” prije dva dana odgovorile da će o svemu odlučivati kad se inicira konkretna politička aktivnost.

”Vijesti” su juče objavile da je DF je spreman da pruži podršku Abazoviću i pregovara s Demokratama, uz uslov da SDP ne ostane u Vladi, jer je “skliznuo u ekstremizam”.

”To je plan B koji postoji već neko vrijeme. Da u Vladi budu oni koji su na zajedničkoj platformi u cilju dobijanja završnih mjerila u pregovorima s EU, a ne oni koji to koče”, kazao je izvor “Vijesti”.

Iz DPS-a su juče nakon sjednica Predsjedništva saopštili da su odlučili da uskrate podršku Vladi jer je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, “napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore”.

Vuković za “Vijesti” kaže da se došlo u atipičnu situaciju da su partije opozicije, prvenstveno DF i Demokrate, saglasne sa sadržajem nacrta Temeljnog ugovora i da imaju razlog da podrže rad premijera Abazovića i političkih snaga koje su stale iza nacrta.

Ima li dovoljno vremena da se formiranjem  neke nove većine Crna Gora vrati na zacrtani put: Vuković
Ima li dovoljno vremena da se formiranjem neke nove većine Crna Gora vrati na zacrtani put: Vukovićfoto: UNDP

”Međutim, imajući u vidu donedavne više nego zategnute odnose prvenstveno na relaciji URA - Demokrate, kao i Demokrate - SNP, nije isključeno da Demokrate makar na nivou procedure prihvate pad Vlade. To bi ukazivalo da nakon saradnje URA-DPS-SDP, možemo doći do situacije u kojoj je slična saradnja između Demokrata, DPS-a i SDP-a moguća”, kaže Vuković.

U tom scenariju, kako je dodao, sasvim je izvjesno da bi Demokrate koristile slične argumente kao što je koristila URA kada je obarala Vladu Zdravka Krivokapića, kada su tu odluku pravdali potrebom da se Crna Gora vrati na evropski put jer je “42. Vlada povukla niz poteza koji su taj put kompromitovali”.

”Identičnu argumentaciju možemo očekivati i od onih koji bi u ovom trenutku željeli uskratiti moć odlučivanja Abazoviću, GP URA i SNP-u”, navodi Vuković.

Abazovićev kabinet formiran je 28. aprila ove godine i čine ga, osim GP URA, SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda.

Parlamentarnu podršku Vladi, bez učešća u njoj, do juče je davao DPS.

Vuković navodi da usvajanjem Temeljnog ugovora, kako je ocijenio, na način kojim je pogažen sporazum iza kojeg je stala EU i na osnovu kojeg je neočekivano obećana ubrzana procedura članstva Crne Gore u EU, u velikoj mjeri kompromituje evropski put Crne Gore.

”Vlada koja otvoreno oponira jasnim sugestijama i smjernicama koje stižu iz ambasada zemalja članica, kao i s mnogih evropskih adresa, ne može očekivati dalje povjerenje i podršku. Istovremeno, način na koji je usvojen nacrt direktno je urušio povjerenje među partijama od kojih se očekivalo da odblokiraju procedure i teme kojima bi se dobile konačne mjere na jesen.”

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da takve većine kojoj je EU dala podršku više nema, postavlja se pitanje ima li dovoljno vremena da se formiranjem neke nove većine Crna Gora vrati na zacrtani put u dovoljno kratkom vremenskom roku kako bi se postigli svi ti rezultati.

Koalicionim sporazumom nove skupštinske većine dogovorena je kvalifikovana većina za odlučivanje o važnim pitanjima, koje nije bilo prilikom usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je za TV Vijesti da “Vlada ne poznaje donošenje odluka kvalifikovanom većinom, jer taj broj nije dogovoren kao što je to u slučaju Skupštine”.

Za Temeljni ugovor sa SPC u petak je glasalo 13 ministara, dok je njih pet izuzelo mišljenje - SDP-ovi ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić, ministri iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Sa sjednice Vlade
Sa sjednice Vladefoto: Gov.me

Sjednici Vlade nijesu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović (URA) i ministarka kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa) izašao prije glasanja...

Vuković kaže da bi, hipotetički, nova većina DPS-SDP-Demokrate-SD-manjinske partije imala dovoljno poslanika da se upusti u izbor novog Sudskog savjeta, izbor sudija Ustavnog suda i sve ostalo što je neophodno ostvariti po pitanju refomi u pravosuđu, kako bi sredinom oktobra EU uputila konačne mjere za članstvo.

”Napominjem hipotetički, to bi moglo održati živom priču o brzom članstvu, ali čak i u tom scenariju bio bi veoma neizvjestan stepen i priroda saradnje između Demokrata s jedne i DPS-SDP-SD s druge. Ono što je očigledno je da je u prethodnih skoro dvije godine došlo do velikih prekompozicija na političkoj sceni i da bi izbori možda bili najsvrsishodniji kada je u pitanju svođenje političkih računa nakon dvije godine od prethodnih izbora, međutim izbori u ovom trenutku bi u potpunosti ugasili procedure koje su otvorene Crnoj Gori da po brzom postupku dobije konačne mjere za članstvo u EU.”

Iz DPS-a su kazali da je Predsjedništvo ovlastilo Klub poslanika te partije da u toku sedmice “preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini”. Nijesu precizirali koje su te radnje, ali se očekuje da to bude inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ili o skraćenju mandata Skupštini, što je već najavio SDP.

Inicijativu za skraćenje mandata Skupštini već je pokrenuo SD.

Za skraćenje mandata Skupštini potrebni su glasovi većine poslanika (41), pa bi DPS-u, SD-u i SDP-u, osim poslanika Bošnjačke stranke i eventualno albanskih stranaka, bila potrebna i podrška jednog poslanika iz “stare većine”, odnosno pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020. (DF, Demokrate-Demos i URA-Civis).

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar saopštio je da svako ima pravo da provjeri povjerenje Vlade u Skupštini, ali da takođe “svima treba da bude jasno” da će Abazović “nastaviti da bude premijer 43, ili će biti na čelu nove 44. vlade”.

Konatar je na Tviteru napisao da je najvažnije da Crna Gora ostane na putu evropske, građanske i demokratske države.

”Ukoliko DPS ili bilo ko drugi ne misli tako - mi nastavljamo dalje sa njima ili bez njih, jer evropska Crna Gora za nas nema alternativu. CG u EU 2025. Možemo”, poručio je Konatar.

Lider Albanske alternative i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj ocijenio je juče da se rušenjem aktuelne Vlade, ruši i evropska budućnost Crne Gore.

Kako je kazao, kazniti jednu vladu ne predstavlja problem i to je nešto što mora biti normalno u politici.

“Odluka je donijeta, a Temeljni ugovor sa SPC je usvojen i to pitanje je danas zatvoreno. Sada mora postojati političke mudrosti da se zbog toga ne zatvore i vrata EU, koja su otvorenija nego bilo kada ranije”, istakao je Đeljošaj, iako ministar iz njegove partije Maraš Dukaj nije učestvovao u glasanju o Temeljnom ugovoru.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da je uskraćivanje povjerenja odgovor Vladi koja je sprovodila “AV” (Aleksandar Vučić) agendu.

Ukazala je da se Crna Gora obavezala na sprovođenje EU agende i ispunjavanje svojih obaveza iz pregovaračkog procesa.

”Premijer je trebao znati da kod Crnogoraca ne prolazi taktika ‘jedno pričaš, drugo radiš, treći te plaća.”

Mitropolija: Nadamo se da će Vlada odoljeti pritiscima

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su da odluku Vlade o Temeljnom ugovoru posmatraju kao namjeru da se odnosi između Crkve i države urede na kvalitetan način i da se pitanje “dosadašnje diskriminacije i neravnopravnosti” SPC pravedno riješi.

Poručili su da žele puni uspjeh svima koji učestvuju u “ovom časnom poslu”, bez obzira da li to čine kao vjernici ili kao osobe privržene modernim načelima demokratije i vjerskih prava i sloboda.

”Iskreno se nadamo da će odoljeti svim pritiscima i da će istrajati do kraja, ne u inat bilo kome, nego za dobro našega društva i radi stvaranja zaloga sveopšteg napretka Crne Gore.”

Abazović: Vidjećemo šta je stav većine poslanika

Abazović je pozdravio odluku Predsjedništva DPS-a da uskrati podršku Vladi na čijem je čelu.

”Odgovorno i državnički je kada nijeste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete. Vidjećemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nijesu opcije. Pobijediće evropska budućnost”, napisao je Abazović na Tviteru.

Bonus video: