Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope danas u Crnoj Gori: Ocijeniće napredak reformi

U Podgorici će se Kotije i Tornaritis sastati posebno sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, potpredsjednicom Vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju Jovanom Marović i ministrom pravde Markom Kovačem

7243 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za postmonitoring dijalog sa Crnom Gorom Damijan Kotije i Nikos Tornaritis boraviće od danas u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Savjeta Evrope saopšteno je da je njihova posjeta u cilju utvrđivanja činjenica u zemlji.

Razgovori će se, kako je najavljeno, uglavnom fokusirati na napredak reformi u vezi sa neispunjenim obavezama kako je navedeno u Rezoluciji 2374 (2021): nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, borba protiv korupcije i stanje medija.

Kotije
Kotijefoto: pace.coe.int

U Podgorici će se Kotije i Tornaritis sastati posebno sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, potpredsjednicom Vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju Jovanom Marović i ministrom pravde Markom Kovačem.

Predviđeni su i razgovori sa članovima poslaničkih grupa i onima koje nisu povezane sa poslaničkim grupama, predsjedavajućim crnogorske delegacije u PSSE, glavnim specijalnim tužiocem, predsjednikom Državne izborne komisije, kao i predstavnicima diplomatske zajednice, nevladinih organizacija i medija.

PSSE je u aprilu 2021. godine usvojila Rezoluciju o postmonitoring dijalogu s Crnom Gorom, na osnovu izvještaja koizvjestilaca za Crnu Goru.

Ocijenjeno je da u četiri oblasti, koje su u Rezoluciji identifikovane kao “prioritetne”, a to su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je januaru usvojila Rezoluciju baziranu na izvještaju o monitoringu država članica Savjeta Evrope. U njoj se, u dijelu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

Tornaritis
Tornaritisfoto: Facebook

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština je, međutim, napomenula da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost TS.

Bonus video: