Konatar predao izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru

Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da su Predlogom izmjena Zakona propisana zvanja i koeficijenti koja se dodaju postojećim grupama poslova i podgrupama, pri čemu se „šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca“ sistematizuje u okviru Grupe poslova B u podgrupi 19

6425 pregleda 2 komentar(a)
Konatar, Foto: Boris Pejović
Konatar, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Kluba poslanika Crno na bijelo, Miloš Konatar, predao je u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru, u cilju jačanja kapaciteta stručne službe sudstva i državnog tužilaštva propisivanjem novih kategorija u okviru platnih razreda na nivou zakona.

Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da su Predlogom izmjena Zakona propisana zvanja i koeficijenti koja se dodaju postojećim grupama poslova i podgrupama, pri čemu se „šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca“ sistematizuje u okviru Grupe poslova B u podgrupi 19.

Kako su kazali, „sekretar suda“ i „sekretar državnog tužilaštva“ sistematizuje se u okviru Grupe poslova C u podgrupi 13.

U Predlogu izmjena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru navodi se da se razlozi odnose na potrebu jačanja kapaciteta stručne službe sudstva i državnog tužilaštva propisivanjem novih kategorija u okviru platnih razreda na nivou zakona.

Kako je saopšteno, u obrazloženju izmjena zakona piše da one predviđaju sistematizovanje novog radnog mjesta, odnosno šefa Kabineta glavnog specialnog tužioca po ugledu na druge najviše pravosudne institucije, odnosno Ustavni sud, Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo.

Navodi se da izvještaji Evropske komisije pokazuju da je izostanak stvarne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije najveća prepreka evropskim integracijama.

„Specijalnom državnom tužilaštvu, kao nadležnom za gonjenje počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, mora se obezbijediti puna podrška u tom procesu, što podrazumijeva i jačanje organizacionih kapaciteta", stoji u obrazloženju izmjena zakona.

Iz URA-e su rekli da je, pored propisivanja novog mjesta u okviru platnog razreda, izmjenama predviđeno i zakonsko sistematizovanje već postojećih zvanja u okviru sudstva i državnog tužilaštva, a to je sekretar suda i sekretar državnog tužilaštva.

U obrazloženju se navodi da iako zakon prepoznaje sekretara Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva i Sudskog savjeta, zvanja sekretara drugih sudova i državnih tužilaštava nijesu prepoznata zakonom, već podzakonskim aktom.

„S druge strane, zakon prepoznaje sekretare ministarstva, kao i sekretare „radnih tijela Vlade“ i „radnih tijela Skupštine“, ali ne i sekretara suda, iako je sudstvo posebna grana vlasti u istoj ravni sa izvršnom i zakonodavnom“, kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da je, zbog značaja i uloge državnog tužilaštva, nužno da se zvanje sekretara državnog tužilaštva zakonski uredi.

Zaključuje se da će se sredstva za sprovođenje tog zakona utvrditi nakon detaljne analize na osnovu informacija nadležnih organa o broju zaposlenih koji po tom zakonu dobijaju povećanje, kao i bruto iznosu povećanja za svako pojedinačno radno mjesto.

Bonus video: