Krivokapić: Ne treba da bude istorijskih pitanja u procesu integracija, posebno ne pred završnom fazom pregovora

"Zato je danas vrijeme da Evropa pokaže novu zrelost da zaštiti one vrijednosti na kojima je osnovana. Danas se te vrijednosti u državama koje su kandidati za članstvo, brane u Ukrajini. Nema pobjede ako se ne odbrane principi i vrijednosti"

4661 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapić na Simi simpozijumu u Grčkoj, Foto: Ministartsvo odbrane
Krivokapić na Simi simpozijumu u Grčkoj, Foto: Ministartsvo odbrane

U Crnoj Gori, kao lideru evropskih integracija, udara se u vrijednosti građanske i sekularne države i pokušava se nametnuti anti EU agenda nacionalnih podjela i urušavanja sekularne države. Ne treba da bude istorijskih pitanja u procesu integracija - politika je Evropske komisije. Posebno ne pred završnom fazom pregovora, u kojoj je Crna Gora, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Kako se navodi u saopštenju ovog vladinog resora on je to rekao tokom 24. Međunarodnog Simi simpozijuma u Grčkoj, gdje borovai na poziv osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

"Uvjeren sam da su to završni udarci ideologiji koja je uvela Balkan u rat devedesetih i da će evropska ideologija i politika u Crnoj Gori preovladati", dodao je Krivokapić.

Simpozijum u Lagonisi, kako piše u saopštenju, ove godine u fokus je stavio pitanje posljedica koje svijet očekuju zbog rata u Ukrajini. U okviru panela "Nova strategija za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji: Mogućnosti i scenariji", ističući ulogu regiona u pisanju nove evropske priče, Krivokapić je govorio o tome koliko je ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitiku Evrope.

"Evropska unija nastala je ne samo kao politički odgovor na politiku gvozdene zavjese, već kao zajednica vrijednosti - demokratije, ljudskih prava i kulture. U njenom srcu nalazi se Balkan, nekad posmatran kao ničija zemlja i bojno polje za velike sile. Ali podsjetiću vas da Balkan izlazi na pet mora i predstavlja srce evropske kulturne baštine. Balkan je oboje. U kolijevci te kulture, u kojoj smo danas, mitologiju i istoriju nisu ispisivali samo bogovi - već i krakeni. Krakeni su iz svojih dubina čekali momenat da sukobom uzmu ono što im ne pripada", kaže Krivokapić.

Smatra da se "današnja Evropa ne razlikuje mnogo, analoški, od takve mitologije".

"I zato je danas vrijeme da Evropa pokaže novu zrelost da zaštiti one vrijednosti na kojima je osnovana. Danas se te vrijednosti u državama koje su kandidati za članstvo, brane u Ukrajini. Nema pobjede ako se ne odbrane principi i vrijednosti", naveo je Krivokapić.

Iz Ministarstva odbrane dodaju da se Simi simpozijum tradicionalno održava već više od dvije decenije i na godišnjem nivou okuplja vodeće intelektualce, državnike, laureate Nobelove nagrade, diplomate i naučnike koji diskutuju o najvažnijim pitanjima današnjice.

Bonus video: