Bogdanović: Parlamentarna većina i Vlada su u teškim sukobima koji parališu zemlju i uvode je u tešku krizu

"Kriza je toliko vidljiva, da se primjećuje na gotovo svakom, pa čak i prostom potezu vlasti. Prosto se nije moglo ništa drugo ni očekivati od Vlade koju čine više ministara nego poslanika partija koje je konstituišu, ističući da preko 80% parlamenta nema svoje predstavnike u Vladi", rekao je Bogdanović

8040 pregleda 7 komentar(a)
Bogdanović (desno), Foto: Demokratska Crna Gora
Bogdanović (desno), Foto: Demokratska Crna Gora

Parlamentarna većina i Vlada su u teškim sukobima koji parališu zemlju i uvode je u tešku krizu, saopštio je šef Kluba poslanika i poslanik Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da se Bogdanović danas sastao sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu, Damjanom Kotijeom, poslanikom parlamenta Švajcarske i Nikosom Tornaritisom, poslanikom parlamenta Kipra.

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope
foto: Demokratska Crna Gora

"Demokrate su građanska, evropska, prozapadna i evroatlanska stranka, koja će, bila u vlasti ili opoziciji, promovisati evropske i evroatlanske vrijednosti. Demokrate su stranka sa jasnom ideologijom, tačnije onom ideologijom koja slavi različitosti, toleranciju, koja to vidi kao snagu, kao svoju prednost. Demokrate se zalažu i uvijek će se zalagati za modernu Crnu Goru, koja mnogo ima da ponudi Evropi i EU, ali i mnogo da nauči od njih. Naše vrijednosti su civilizacijske vrijednosti. To se neće nikada promijeniti, bez obzira na to kakva je trenutna situaciju na domaćem ili geopolitičkom terenu", istakao je Bogdanović

U saopštenju se navodi da je na pitanje koizvjestilaca PSSE o političkoj situaciji u zemlji, Bogdanović kazao da je aktuelna politička situacija u zemlji komplikovana, a kriza, i institucionalna i politička, veoma duboka.

"Da bi to primijetili, nije potrebno da vršite neku dublju analizu. Kriza je toliko vidljiva, da se primjećuje na gotovo svakom, pa čak i prostom potezu vlasti. Prosto se nije moglo ništa drugo ni očekivati od Vlade koju čine više ministara nego poslanika partija koje je konstituišu, ističući da preko 80% parlamenta nema svoje predstavnike u Vladi. To dosta govori o stanju demokratije u zemlji", naglasio je on, ukazujući na "činjenicu koja najbolje svjedoči stanju, a to je da premijer dolazi iz partije koja ima svega tri poslanika".

Boddanović je rekao da "kad u osjetljivim političkim i kriznim vremenima imate i ovakav nedostatak legitimiteta, onda je jasno da se kriza može samo produbljivati",

Po riječima Bogdanovića, tome doprinose četiri izuzetno važna faktora.

"Prvo, oštra i duboka javna sukobljavanja koja se manifestuju između predsjednika vlade i članova Vlade, a u kojima su se međusobno optužili i kvalifikovali sa fašista, ektremista, izdajnik. Ako su spremni da dijele vlast sa fašistima, ekstremistima i izdajnicima, to su njihove riječi – onda sam iskreno zabrinut oko tog zajedničkog cilja koji ih čini kolegama.

Drugo, nekorektan odnos vlasti prema opoziciji, koje se ogleda u neustavnom odlaganju izbora kršenjem Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika i to sve bez dijaloga s opozicijom.

Treće, za razliku od kraja prošle godine kad je Skupština, na samo jednoj sjednici pod prethodnim rukovodstvom usvojila preko 50 zakona i drugih odluka, ova većina je sazvala svega par sjednica i usvojila tačno 10 zakona, dok ova Vlada ima svega jedan usvojeni zakon u Skupštini Crne Gore.

Četvrto, parlamentarna većina i Vlada su u teškim sukobima koji parališu zemlju i uvode je u tešku krizu", zaključio je Bogdanović na kraju sastanka.

Bonus video: