Raičević: Izborno zakonodavstvo ne ide u prilog izbornom procesu

On je ocijenio da nezavisnost pravosuđa u protekle tri decenije nije postojala, dodajući da to dokazuju i hapšenja najvećih nosioca sudske vlasti "čija se odiseja završava u zatvoru"

4624 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Trenutno stanje na političkoj sceni Crne Gore je alarmantno, ali ne i nerješivo, kazao je poslanik Vladan Raičević koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu, poslanikom parlamenta Švajcarske Damjanom Kotijeom i njegovim kolegom iz parlamenta Kipra Nikosom Tornaritisom, sa kojima se sreo.

Raičević je za Vijesti rekao da su ključne teme sastanka bile su nezavisnost pravosuđa, izborni proces, mediji i borba protiv korupcije.

"U ranijem izvještaju Savjeta Evrope ključna zabrinutost bila je po pitanju polarizacije crnogorskog društva. U cilju boljeg upoznavanja naših gostiju, a svijetlu istine, iznio sam da polarizacija, kao takva, nije negativno-društvena pojava, već produkt političkih manipulacija partija bivšeg režima, koje se s mjerom pale i s mjerom gase, zavisno od trenutnog rejtinga na političkoj sceni,“ rekao je Raičević.

On je ocijenio da nezavisnost pravosuđa u protekle tri decenije nije postojala, dodajući da to dokazuju i hapšenja najvećih nosioca sudske vlasti "čija se odiseja završava u zatvoru".

Poslanik Pokreta za promjene istakao je da Državno tužilaštvo do kraja nije zaokruženo, da se kasni sa Sudskim savjetom, te da se dinamika izbora istog ubrzala, i zato se nada da će posao biti završen u najskorijem vremenu.

Kazao je i da bi tako započeta borba protiv kriminala i korupcije imala puni smisao, a krivična djela procesuiranih lica doživjela sudski epilog. "Što se izbornog procesa tiče, koizvjestioce sam upoznao sa činjenicom da izborno zakonodavstvo ne ide u prilog izbornom procesu, da smo po tom pitanju u velikom kašnjenju i da kao takvo nije spremno da odgovori zadatku kada su u pitanju izborni ciklusi", naglasio je Raičević.

Raičević je dodao da su se čule ocjene od pojedinih kolega da su mediji zarobljeni, te da su dominantno pod uticajem Srbije i regiona.

"To ne korespondira sa istinom. Gostima sam pojasnio da uticaja iz regiona nema, te da domaće političke stranke dominantno vrše uticaj na ovdašnje medije, koji im isključivo služe za partijske interese", istakao je Raičević.

On pojašnjava da je na kraju sastanka gostima saopštio da se "previše oslanjamo na partnere iz Evrope, te da mnoge probleme moramo sami da riješimo, ako mislimo da idemo ka zajednici razvijenih evropskih zemalja".

Bonus video: