Lekić: Parlamentarna većina nastala 30. avgusta treba da ostvari elementarnu koordinaciju u ovim danima

On dodaje da je poslednji trenutak da se uhvati neka racionalna nit i rješenje, te da "ozbiljne i demokratske političke snage koje vide šire od partijskog i uže nacionalnog interesa" treba da pokušaju da pronađu dogovor

22834 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Lider Demosa i poslanik u Skupštini Miodrag Lekić poručio je da parlamentarna većina nastala na izborima 30. avgusta treba da ostvari elementarnu koordinaciju u ovim danima i "mogućim stavom doprinese racionalnom i demokratskom rješenju", upravo zbog, kako kaže, obaveza prema građanima koji su joj dali povjerenje.

Takav stav Lekić smatra "javno odgovornim", makar imao "kritički odnos prema tvorcima avanture formiranja tkz. manjinske vlade."

"Vlade koja je nivom funkcionisanja, čak nacionalističkim strastima u njoj, pa i degutantno marionetskim nastupima njenih segmenata, po javnoj neozbiljnosti ozbiljno konkurisala prethodnoj vladi", saopštio je Lekić.

On dodaje da je poslednji trenutak da se uhvati neka racionalna nit i rješenje, te da "ozbiljne i demokratske političke snage koje vide šire od partijskog i uže nacionalnog interesa" treba da pokušaju da pronađu dogovor koji bi, kako navodi, "vodio elementarnoj unutrašnjoj stabilnosti i magistralnom putu evropske zajednice."

"U trenutku kada je Crna Gora zarobljena svojim frustracijama iz dalje istorije, korupcionaško mafijaškim tekovinama novije istorije i manipulacijama nedorasle političke elite raznih boja i nacija - poslednji je trenutak da se uhvati neka racionalna nit i rješenje. Istina to nije lako u uslovima dubokog društvenog ekonomskog poremećaja, a nakon neshvatljiivo neodgvornih avantura sa ekspermintalnim vladama, kada su u ovoj poslednjoj čak vraćene na vlast poražene snage na poslednjim izborima, inače najodgovornije za korupcionaško nasleđe crnogorske države", kazao je Lekić.

Lider Demosa dalje navodi da bi dobro bilo da se u "delirijumima neodgovornih kombinatorika neko sjeti i kriterijuma volje građana na poslednjim izborima."

"Inače bazičnog principa u demokratskim društvima.Ukoliko prevlada varijanta traženja demokratskog izlaza iz duboke krize, posebno one ekonomske koja nas na jesen čeka kao tempirana bomba - dobro bilo da se, uz ozbiljno uvažavanje međunarodnog faktora, kao zemlja ne brukamo protektoratskim mentalitetom nesvojstvenom Crnoj Gori u njenoj istoriji. Drugim rječima, elementarnim državnim dignitetetom ne dozvoliti da spolja čekamo rješenje unutrašnje krize", navodi u saopštenju.

On zaključuje da, nažalost, "dosadašnja iskustva pokazuju da su nerijetko korupcionaške snage i pojednici u Crnoj Gori politički profitirali i opstajali njihovim navodnim zapravo verbalnim privrženostima međunarodnim standardima i političkim linijama."

Bonus video: