Đukanović: Većina partija spremna da nastavi razgovore o imenovanjima u sudstvu

“Najavio sam da ćemo narednih dana, mogu da kažem da je to već počelo, imati komunikaciju sa svim parlamentarnim strankama na dvije teme”, rekao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije povodom obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština

30343 pregleda 16 komentar(a)
Vuković i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Vuković i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2022. 15:04h

Većina parlamentarnih partija spremna je da nastavi razgovore kako bi bio postignut konsenzus o imenovanjima u sudstvu, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Najavio sam da ćemo narednih dana, mogu da kažem da je to već počelo, imati komunikaciju sa svim parlamentarnim strankama na dvije teme”, rekao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije povodom obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština.

On je naveo da će prva tema biti da li se, nezavisno od nedoumica oko budućnosti aktuelne Vlade, može nastaviti sa razgovorima o uspostavljanju dvotrećinskog konsezusa u parlamentu u donošenju odluke o konstruisanju nekih organa sudske vlasti.

“Samo registrujmo da su te odluke vezane za parlament. Imam najavu od većine parlamentarnih partija da su spremne da nastavimo razgovor na tu temu, da dođemo do potrebnog konsenzusa i donesemo te odluke”, kazao je Đukanović.

On je rekao da će se istovremeno razgovarati o tome kako procesuirati odluku Demokratske partije socijalista da uskrati podršku Vladi.

“Razgovaraćemo sa partnerima kako oni vide to procesuiranje, jer znate da postoje dvije mogućnosti – glasanje o nepovjerenju Vladi i skraćenju mandata Skupštini”, naveo je Đukanović.

On je rekao da ugovor Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom ne može biti ugovor sa međunarodnom dimenzijom.

“Jedan je takav ugovor, sa Svetom stolicom. Svi ostali su između Crne Gore i vjerske zajednice. Zato ne mislim da će to podlijegati ratifikaciji u parlamentu”, naveo je Đukanović.

Odlikovao Zajednicu opština Crne Gore

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović odlikovao je Zajednicu opština Crne Gore, Ordenom crnogorske zastave Drugog stepena.

Đukanović je, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština, kazao da Crna Gora danas ima značajnu ulogu u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

“Zajednica daje posebnu mogućnost otvorene komunikcaicje zastupanjem interesa lokalne uprave. Stvorena je asocijacija lokalnih vlasti koja svoju misiju uspješno sprovodi pola vijeka”, rekao je Đukanović. Kako je kazao, sve novoosnovane opštine donijele su odluku da pristupe Zajednici, pa su danas svih 25 jedinica lokalne samouprava njene članice.

Prema riječima Đukanovića, Zajednica opština je, kao i crnogorsko društvo, prošla kroz period kriznih promjena koje su uslovljavale potrebu prilagođavanja.

“Zahvaljujući odgovornom rukovođenju, ta organizacija koja je očuvala jedinstvo, donošeći odluke najčešće konsenzualno. To je rijedak slučaj na kojem se naše društvo u cjelini može ugledati”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Zajednica postala važan subjekt međunarodne saradnje, kroz bilateralnu i multirateralnu saradnju.

“Djelujući kao članica međunarodne i reg organizacija ona je afirmisala CG i davala i daje doprinos evropskim integracijama”, naveo je Đukanović.

Gradonačelnik Podgorice i predsjednik Skupštine Zajednice opština, Ivan Vuković rekao je da je proteklih pola vijeka Zajednica opravdala svrhu postojanja, dajući nemjerljiv doprinos unapređenju položaja opština i poboljanju kvaliteta života građana.

On je kazao da Zajednica u kontinuitetu djeluje u cilju kreiranja normativnog okvira za bolje fukcionisanje opština.

“U stalnoj borbi za poboljšanje uslova za rad lokalnih samouprava, trudimo se i uspijevamo da ostanemo vjerni principima na kojima počiva organizacija – dobrovoljnosti, nestranačkom karakteru, javnosti rada, nezavisnosti i uvažavanju različitosti”, naveo je Vuković.

Prema riječima Vukovića, to znači spremnost da zajednički interes pretpostave mnoštvu partikularnih interesa i da se posvete cilju opšteg dobra.

“Nemam dilemu da je to više nego ikada ranije potrebno i Crnoj Gori danas”, zaključio je Vuković.

Bonus video: