čestitao 13. jul

Bajden Đukanoviću: Ubrzati ključne aktivnosti na reformama neophodnim za članstvo u EU

"Dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svjedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom"

10805 pregleda 15 komentar(a)
Sa nedavnog susreta Đukanovića i Bajdena, Foto: Tviter/Milo Đukanović
Sa nedavnog susreta Đukanovića i Bajdena, Foto: Tviter/Milo Đukanović

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden uputio je čestitku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore povodom 13. jula - Dana državnosti, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Bajdenovu čestitku prenosimo integralno:

"U ime naroda Sjedinjenih Američkih Država, upućujem najbolje želje Vama i narodu Crne Gore povodom Dana državnosti 13. jula. Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji. Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u.

Takođe pozdravljam vašu Vladu što je osnažila ove zajedničke vrijednosti pridruživanjem sankcijama EU, zamrzavanjem ruske imovine i pružanjem humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini, i zahvalan sam zajednicama širom Crne Gore koje su prihvatile izbjeglice. Dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svjedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom.

Pozivam političke i partijske lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU. Radujemo se našoj prodršci vašim naporima u sprovođenju obaveza sa Samita za demokratiju, jačanju vladavine prava i snaženju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mjesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice", navodi se u Bajdenovoj čestitki.