Vukčević: Mnogi akteri pljačkanja Plantaža još nisu uhapšeni, kao na primjer Verica Maraš

"Plantaže su zbog nepotrebnog poravnanja sa preduzećem 'OMP Engineering' čiji je jedan od vlasnika bio visoki funkcioner DPS-a Predrag Bošković, izgubile 350.000 eura i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima. Ovaj i drugi štetni ugovori bili su jedan od načina na koji je novac izvlačen iz preduzeća"

6655 pregleda 6 komentar(a)
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora

Mnogi akteri pljačkanja Plantaža još nisu uhapšeni, a nanijeli su ogromnu štetu preduzeću, kao na primjer Verica Maraš iz DPS-a, poručio je Ivica Vukčević, član Prave Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju ove partije, Vučević je istakao da je to preduzeće "bila velika baza za partijsko zapošljavanje kadrova iz DPS-a, koji su sjedjeli nezaposleni u prepunim kancelarijama, naročito dok je na čelu preduzeća bila Verica Maraš".

"Članovi uprave Plantaža decenijama su se ponašali kao da je preduzeće njihovo privatno vlasništvo, tako da su jedni drugima dijelili ogromne zarade i bonuse, koji nisu bili vezani za rezultate preduzeća, niti za njihov radni učinak. Na primjer, Odbor direktora Plantaža je dana 12.05.2010. godine odobrio Verici Maraš 299.000 eura za rješavanje kadrovskog stambenog pitanja, iako je ona u jednom periodu primala zaradu, koja je bila veća od 7.000 eura mjesečno. Treba dakle ispitati rad i prethodnih Odbora direktora", navodi Vukčević.

On smatra da je situacija u Plantažama "već duže vrijeme katastrofalna".

"Gubitak preduzeća se zbog loše poslovne politike povećavao iz godine u godinu i dostigao 20 miliona eura krajem 2021. godine. Hapšenja članova Odbora direktora Plantaža zbog zloupotrebe službenog položaja tokom zaključenja ugovora o poravnanju sa preduzećem 'OMP Engineering', nažalost su samo vrh ledenog brijega. Plantaže su zbog nepotrebnog poravnanja sa preduzećem 'OMP Engineering' čiji je jedan od vlasnika bio visoki funkcioner DPS-a Predrag Bošković, izgubile 350.000 eura i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima. Ovaj i drugi štetni ugovori bili su jedan od načina na koji je novac izvlačen iz preduzeća", kaže Vukčević.

Sa druge strane, kako je rekao, "radnici koji su donosili velike prihode Plantažama, primaju jako niske zarade, iako rade pod najtežim vremenskim uslovima, na temperaturama većim od 40 stepeni i bez odgovarajuće opreme".

"Pored toga, radnici Plantaža su doživjeli da im se plate smanjuju i kasne po više mjeseci u preduzeću, koje ima višemilionske prihode od prodaje grožđa, breskvi, različitih vina i rakija"istakao je Vukčević.

Smatra da je "najveći problem Plantaža praksa koju je DPS uspostavio u tom preduzeću".

"A, koja je podrazumijevala da se članovi uprave bogate na račun radnika, na štetu preduzeća i države Crne Gore. Mora se konačno, jednom i zauvijek zaustaviti pljačka Plantaža, uhapsiti svi koju su učestvovali u toj pljački i uspostaviti odgovarajuća kontrola nad tim preduzećem, čiji opstanak i razvoj je od izuzetne važnosti za Crnu Goru", zaključio je Vukčević.

Bonus video: