Ždrale: U temelje slobodne Crne Gore utkane su i naše slavne heroine

"Osam narodnih heroina Jugoslavije, borkinje: Vukosava Mićunović, Đina Vrbica, Jelena Ćetković, Vukica Mitrović, Ljubica Popović, Jelica Mašković, Milica Vučinić i Dobrila Ojdani; ukupno 2.545 Crnogorki, koje su učestvovale u Narodnooslobodilačkoj borbi. Vječna im slava i hvala"

6534 pregleda 5 komentar(a)
Ždrale, Foto: GP URA
Ždrale, Foto: GP URA

Danas je naš praznik, Dan državnosti Crne Gore, praznik slobode i demokratije, a u temelje slobodne Crne Gore utkane su i naše slavne Crnogorke, heroine Trinaestojulskog ustanka i Narodnooslobodilačke borbe, saopštila je Ana Ždrale, ispred Foruma žena Građanskog pokreta URA.

Kako se navodi u saopštenju GP URA ona je u ime Foruma žena URA građanima i građankama Crne Gore čestitala Dan državnosti.

"Osam narodnih heroina Jugoslavije, borkinje: Vukosava Mićunović, Đina Vrbica, Jelena Ćetković, Vukica Mitrović, Ljubica Popović, Jelica Mašković, Milica Vučinić i Dobrila Ojdani; ukupno 2.545 Crnogorki, koje su učestvovale u Narodnooslobodilačkoj borbi. Vječna im slava i hvala", dodala je Ždrale.

Ona je istakla da je 13. jul i dan kada je prije 81 godinu, narod Crne Gore započeo ustanak protiv fašizma, ali i da se toliko puta do sad "svjedočilo cikličnom karakteru istorije".

"Nemogućnosti čovječanstva da izađe iz kruga rata, uništenja, tlačenja slabijih od strane jačih, kao danas što se piše već viđena istorija Ukrajine i mnogih drugih ratom zahvaćenih zemalja", navodi Ždrale.

Prema njenim riječima, ne smije se dopustili da sjeme netolerancije prema drugačijem narasta.

"Moramo se suprotstaviti svim oblicima mržnje i isključivosti gdje god se manifestovali. Ne zaboravimo kako su totalitarne ideje dovele do užasnog masovnog istrebljenja ljudskih bića - posebno mladih. Suočeni s ukrajinskom tragedijom, ipak, cijenimo činjenicu da živimo u slobodnoj i sigurnoj zemlji", zaključila je Ždrale.

Bonus video: