RP: Tekovine 12. i 13. jula nisu iste

Trinaestojulski ustanak je značajan za istoriju evropskih naroda, ali i za nas u Crnoj Gori je značajniji zato što je bio opštenarodni izraz protivljenja naci-fašističkom poretku"

3695 pregleda 10 komentar(a)
Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije, Foto: Radnička partija
Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije, Foto: Radnička partija

Tekovine 12. i 13. jula nisu iste tekovine i naša je obaveza je da čuvamo uspomenu na one koji su uvijek odabrali pravu stranu istorije, saopštila je Radnička partija u čestitki povodom 13. jula.

"Ovo je datum kada su jedinstvo i sloga naroda Crne Gore pokazale nadmoć nad bolje naurožanim i nadmoćnijim okupatorom. Jedinstvo koje je nastalo kao odgovor na pokušaj izdaje crnogorskog bića od strane grupe zlonamjernika koji su od okupatora vidjeli oslobodioce", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Trinaestojulski ustanak, kako se navodi u saopštenju, najveći je ustanak u tada porobljenoj Evropi i "kao takav je značajan za istoriju evropskih naroda".

"Ali i za nas u Crnoj Gori je značajniji zato što je bio opštenarodni izraz protivljenja naci-fašističkom poretku. Dragi sugrađani, učimo iz istorije i gledajmo u budućnost i prosperitet naše zemlje. Srećan 13. jul navažniji datum u istoriji Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: