SDP pozvao Adžića da pokrene procedure za smjenu načelnika CB Nikšić

"Radi se o klasičnom propustu tj. kardinalnoj grešci u pripremi i obezbjeđenju skupa. S obzirom na to da je svakome, pa valjda i policiji, bilo jasno da se ekstremističke i anticrnogorske grupe okupljaju u Nikšiću, u danu kada cijela Crna Gora i Nikšić slave, upravo da bi izazivali sukobe i provocirali"

13727 pregleda 24 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijademokratska partija (SDP) pozvala je ministra Unutrašnjih poslova Filipa Adžića da pokrene zakonske procedure za smjenu načelnika Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljuba Pekovića, kao i da se hitno naloži procedura ispitivanja postupanja policije prema građanima nakon završetka jučerašnjeg skupa proslave Dana državnosti u Nikšiću.

"Sudeći po saopštenju policije jedino ona nije znala šta se sprema i šta su posljedice nečinjenja i mirnog policijskog posmatranja 'promenade' ekstremne i agresivne grupe. Elementarna odgovornost organa reda je da takve situacije spriječi, a ne da mirno posmatra nacionalističko divljanje i grupe koje to demonstriraju i koje svjesno idu prema građanima sa proslave da izazovu sukobe. Sigurni smo da je načelnik CB Nikšić morao imati operativne informacije o pripremi ekstremističkih grupa da izazovu narušavanje javnog reda i mira čime se njegova odgovornost uvećava", navodi SDP u saopštenju.

Poručuju da se "radi o klasičnom propustu tj. kardinalnoj grešci u pripremi i obezbjeđenju skupa".

"S obzirom na to da je svakome, pa valjda i policiji, bilo jasno da se ekstremističke i anticrnogorske grupe okupljaju u Nikšiću, u danu kada cijela Crna Gora i Nikšić slave, upravo da bi izazivali sukobe i provocirali", dodaju iz SDP-a.

"Veličanstveni, kulturni i mirni skup građana ove države koji su proslavili njen najveći praznik u istoriji pokušala je da poremeti grupa velikosrpskih ekstremista koja je sa nacionalističkom ikonografijom, uzvikujući poruke mržnje i kličući Srbiji, Rusiji i Vučiću, uz pjevanje antimuslimanskih pjesama sa jasnom namjerom da izazovu vjersku i nacionalnu mržnju. A, policija, umjesto da ne dozvoli ovoj grupi ekstremista, čije skandiranje i ikonografija jasno ukazuju na namjeru da isprovociraju i izazovu sukobe, da dođe u blizinu mjesta održavanja proslave 13. jula, ona ove agresivne pojedince propušta i time, umjesto da spriječi, dozvoljava atmosferu podizanja tenzija i povećava rizik za izazivanje sukoba", kažu iz SDP-a.

Ova partija je pozvala policiju "da hitno ispita i brojne slučajeve jučerašnje upotrebe sile prema građanima".

"Koji su svoj odnos pokazali dostojanstvenim ponašanjem tokom proslave, a koji su upravo nečinjenjem organa reda dovedeni u situaciju da budu isprovocirani i brutalno vrijeđani od strane grupe ciljano poslatih ekstremista", zaključuje SDP.

Bonus video: