Demokrate ugostile delegaciju CDU Njemačke

Lider Demokrata Aleksa Bečić je tom prilikom istakao da je ovo samo jedan u nizu susreta kojim će dodatno potvrditi zajedničke vrijednosti, spoljnopolitičke prioritete, kao i viziju Evropske unije na kojima počivaju naše dvije partije

2749 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Delegacija Demokratske Crne Gore, na čelu sa predsjednikom partije Aleksom Bečićem, ugostila je u Podgorici visoku delegaciju Hrišćansko-demokratske unije Njemačke, koju je predvodio poslanik CDU u njemačkom Bundestagu Tilman Kuban.

"Demokrate i CDU, prema ranijim najavama najviših zvaničnika Evropske narodne partije, saopštenih u Roterdamu na Kongresu te najveće porodice evropskih partija, uskoro će i formalno postati partneri, nakon što se Demokrate, kroz punopravno članstvo u EPP-u koje se očekuje u narednim mjesecima, pridruže jednoj od najvećih partija u Evropi", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Hrišćansko-demokratsku uniju Njemačke je skoro deceniju predvodila bivša kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Bečić je tom prilikom istakao da je ovo samo jedan u nizu susreta kojim će dodatno potvrditi zajedničke vrijednosti, spoljnopolitičke prioritete, kao i viziju Evropske unije na kojima počivaju naše dvije partije.

foto: Demokratska Crna Gora

"Imajući u vidu činjenicu da su Angela Merkel i CDU punih 16 godina izražavali nedvosmilenu podršku regionu Zapadnog Balkana, dakle i Crnoj Gori, u procesu evrointegracija i ekonomskom jačanju regiona, posjeta visoke delegacije ove partije je ispunila očekivanja, naročito kada je riječ o spremnosti da se pruži podrška Crnoj Gori na evropskom putu", kazale su Demokrate.

Kuban je uputio poziv Klubu poslanika da posjeti CDU Njemačke, kao i predstavnicima Mladih demokrata da uzmu učešće u Kongresu mladih CDU, ali i predložio konkretizaciju saradnje u smislu tješnjeg povezivanja ove dvije partije.

“Demokrate su građanska, prozapadna i evroatlantska stranka, koja će, bila u vlasti ili opoziciji, promovisati evropske vrijednosti, jer mi pripadamo zapadnom civilizacijskom i ideološkom krugu, u okviru kojeg smo ponosni na to što smo partneri u okviru Sjevernoaltanskog saveza i uskoro, vjerujem, u okviru Evropske unije, jer Crna Gora zaslužuje da postane prva naredna članica EU”, saopštio je tokom sastanka Bečić.

Ističući kako je Crna Gora napravila osjetne pomake kada je riječ o putu ka EU, ali da je potrebno dosta toga još učiniti, Kuban je poručio:

"Nama je potpuno jasno da moramo zadržati princip regate tj. da ne možemo čekati na one koji su sporiji, nego onaj ko prvi ispuni uslove mora prvi i postati član Evropske unije".

Bečić je ocijenio takav stav korektnim i promišljenim, te istakao da su upravo zalaganja i politika Demokrata sve vrijeme na tom istom fonu.

foto: Demokratska Crna Gora

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o trenutnoj izazovnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a Kuban je poručio da im je "velika čast da budemo vaši gosti u Crnoj Gori kako bi produbili još više naše prijateljstvo. Nalazimo se u zemlji koja je u teškim trenucima uvijek bila na strani Evrope".

"Pored šefa delegacije CDU, Tilmana Kubana, delegaciju Hrišćansko-demokratske unije Njemačke činili su i Kristijan Fuhner i Marsel Šarelman, poslanici u Parlamentu Donje Saksonije, gđa Ana Mareike Bauseneik, odbornica u Lineburgu, kao i Norbert Bekman Dirkes, direktor KAS-a za Srbiju i Crnu Goru. Pored predsjednika Bečića, u delegaciji Demokrata nalazili su se i poslanici Boris Bogdanović i dr Tamara Vujović, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, kao i predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: