"Ko koči evropski put Crne Gore?"

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković odgovaraće u okviru ministarskog sata na poslanička pitanja na temu “Strategija Vlade za prevazilaženje ekonomske krize, koju i sama najavljuje”

11307 pregleda 23 komentar(a)
Poslanici pitaju Jokovića za prevazilaženje krize, Foto: BORIS PEJOVIC
Poslanici pitaju Jokovića za prevazilaženje krize, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Vlade Dritan Abazović će na premijerskom satu odgovarati na pitanja o tome šta će preduzeti da ubrza evropski put Crne Gore i iznijeti svoju verziju objašnjenja o tome - ko stvara prepreke tom cilju.

Ta pitanja uputili su mu poslanici iz njegove partije - GP URA i Socijalističke narodne partije, koja ga podržava. Abazović će na pitanja poslaničkih klubova odgovarati 20. jula u Skupštini u okviru premijerskog sata.

Na zahtjev šefova klubova parlamentarne opozicije - Demokrata Borisa Bogdanovića, Demokratskog fronta Slavena Radunovića, Pokreta za promjene Branka Radulovića i Socijaldemokrata Ivana Brajovića, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković odgovaraće u okviru ministarskog sata na poslanička pitanja na temu “Strategija Vlade za prevazilaženje ekonomske krize, koju i sama najavljuje”.

Šef kluba Crno na bijelo (CnB) Miloš Konatar od premijera očekuje odgovor koji su naredni koraci koji će preduzeti kao predsjednik Vlade kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put, zaključila proces pregovora i postala naredna članica Evropske unije.

”Ko danas koči evropski put Crne Gore?”, pita Konatar.

Na istom fonu je i pitanje poslanika Bogdana Božovića koji će u ime poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) od premijera tražiti odgovor na to koje su najveće prepreke za ubrzanje pregovaračkog procesa s Evropskom unijom:

”I koje su to kočnice koje se nalaze na našem putu ka EU, kako bismo efikasno zaokružili ove najvažnije teme i pitanje poput reformi u pravosuđu, pitanje pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala”, naveo je Božović.

Poslanik je u obrazloženju naveo da je Vlada Crne Gore, koja je izabrana 28. aprila ove godine, definisala kao prioritetni cilj ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i da je za tri mjeseca rada “već postigla rezultate koji građanima Crne Gore nagovještavaju da bi taj cilj u razumnom roku zaista i mogao biti ostvaren”.

”Svjedoci smo, međutim, da postoje akteri i formacije, kako u politici tako i u društvu, koji svojim djelovanjem nastoje da spriječe Vladu Crne Gore u ostvarivanju svog cilja. I sami ste u svojim javnim nastupima imali refleksije o takvom djelovanju pojedinaca i grupa. Zato smatram da bi bilo korisno da ovu priliku dijaloga s poslanicima iskoristimo da saznamo i neke pojedinosti oko toga ko je taj koji danas stvara prepreke ovoj Vladi u njenom radu koji bi za posljedicu trebalo da ima učlanjenje naše države u EU u najkraćem roku”, naveo je Božović.

Šef kluba poslanika Pokreta za promjene (PZP) Branko Radulović od premijera očekuje odgovor na pitanje da li ima plan kako sprovesti u djelo dinamičan i održiv investicioni ciklus i temeljne reforme koje su od sudbonosnog značaja po budućnost Crne Gore, posebno “imajući u vidu izuzetno složeno i apsurdno političko i ukupno društveno stanje i teško kriminalno nasleđe”.

”Jedino to može da stvori nove vrijednosti i radna mjesta, smanji brojne limite i slabosti, obezbijedi progres cijelog društva, poveća otpornost na šokove koji će biti sve veći i integriše Crnu Goru u bogatu zajednicu”, naveo je Radulović, tražeći i poseban osvrt na energetiku.

Bonus video: