CGO: Poruke najviših zvaničnika EU potvrđuju naša upozorenja o hitnosti ukidanja “zlatnih pasoša”

Navode da nisu predočeni razlozi zašto se taj program jednostavno ne ukine, umjesto što se čeka njegov istek

6096 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje saopštio je da se tokom jučerašnje posjete visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, Žozepa Borelja, i evropskog komesara za susjedstvo i proširenja, Olivera Varheljija, Crnoj Gori "moglo čuti mnogo važnih poruka", a da je jedna od njih ta da Crna Gora mora ukinuti šemu ‘zlatnih pasoša’, odnosno Programa ekonomskog državljanstva, koji, kako navode, "pored brojnih upozorenja iz EU i dalje ostaje na snazi."

Iz CGO poručuju da je Vlada premijera Dritana Abazovića, "slično prethodnoj koja to nije ispunila", da ovaj Program neće biti produžen po njegovom isteku koji je predviđen za kraj ove godine.

Navode da nisu predočeni razlozi zašto se taj program jednostavno ne ukine, umjesto što se čeka njegov istek.

"Idući korak dalje, aktuelna Vlada Crne Gore je na sjednici od 23.6.2022. dodatno pojednostavila uslove u postupku sticanja državljanstva na ovaj način, smanjujući iznos traženih bankarskih garancija sa minimalnih 2.5 na fiksnih milion eura, zbog čega je Centar za građansko obrazovanje (CGO) i javno reagovao", navodi se u saopštenju.

Podsjećju da njihovi podaci govore da je, u skladu sa ovim programom, tokom 2021, kao i prvog mjeseca 2022. godine dato državljanstvo najmanje 291 licu, od čega najveći broj onim licima koja dolaze iz Rusije.

Bonus video: