DF: Abazović da u narednim danima potpiše Temeljni ugovor sa SPC kako bi se sva druga pitanja lakše rješavala

Iz DF-a navode da će se potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC završiti "jedan težak period politizacije teme koju je našoj javnosti nametnuo bivši režim Mila Đukanovića", te da bi nakon tog "odgovornog čina", posvećenost svih političkih subjekata evropskim integracijama bila "potpuna"

23412 pregleda 47 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski front pozvao je premijera Dritana Abazovića da u narednim danima realizuje odluku Vlade i potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dodajući da će taj politički savez dati "ključni doprinos" kako bi se došlo do željene dvotrećinske većine u Parlamentu po "svim pitanjima vezanim za ispunjavanje naših obaveza na putu ka Evropskoj uniji".

Iz DF-a navode da će se potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC završiti "jedan težak period politizacije teme koju je našoj javnosti nametnuo bivši režim Mila Đukanovića", te da bi nakon tog "odgovornog čina", posvećenost svih političkih subjekata evropskim integracijama bila "potpuna" i da bi se "sva druga pitanja, koja su predmet dogovora, lakše rješavala."

"Uvjereni smo da se u kratkom vremenskom periodu u Skupštini Crne Gore može doći do većine iznad dvije trećine ukupnog broja poslanika, i to po svim pitanjima vezanim za ispunjavanje naših obaveza na putu CG ka EU. Demokratski front će dati ključni doprinos kako bi se došlo do željene većine. Posebno smo zadovoljni što smo saslušanjem kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika pred matičnim odborom, dobili odgovore na sva pitanja koja su posebno interesovala naš politički savez. U narednim danima ćemo donijeti konkretne odluke i dati podršku kandidatima koji to, po našem mišljenju, zaslužuju", piše u saopštenju.

Poručuju da im nije jasno zašto se ne bi birala sva četvorica sudija Ustavnog suda, upitavši da li je bolje da taj sud radi u "punom, nego u krnjem sastavu."

"Što se tiče izbora sudija Ustavnog suda, od Mila Đukanovića smo na zajedničkom sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka prvi put čuli za ideju da se sada izabere samo jedan sudija Ustavnog suda, od četvorice koje treba da izabere Skupština. Taj Đukanovićev predlog je juče dobio podršku Demokratske Crne Gore, ali nama nije jasno zbog čega ne bi birali svu četvoricu sudija? Zar nije bolje da Ustavni sud radi u punom, nego u krnjem sastavu?", poručuju iz DF-a.

Za tu koaliciju je, u planu "ispunjavanja obaveza na evropskom putu Crne Gore", izbor Vrhovnog državnog tužioca u punom kapacitetu "apsolutni prioritet".

"U borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije uloga tuzilaštva je ključna i zato smatramo da je najvažnije omogućiti da taj organ ne bude u VD stanju i podložan strahu i zabrinutosti zbog vrlo kratkog vremenskog ograničenja u sprovođenju konkretnih akcija", piše u saopštenju DF-a.

Zaključuju da će sve svoje potencijale, "a u to niko ne treba da sumnja", uključiti u rješavanje svih pomenutih problema.

"...Kako bi Crna Gora najzad profunkcionisala kao pravna država u kojoj neće biti građana prvog i drugog reda, i koja će uspjeti da ostvari značajne ekonomske rezultate, naročito u periodu za koji se procjenjuje da će donijeti krizu i nestabilnost u čitavoj Evropi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: