Dabović nije štedio na iću, piću i gorivu

Opština Ulcinj za prvih šest mjeseci premašila iznose većine stavki iz rashoda za usluge, planiranog do kraja 2022.

46799 pregleda 35 komentar(a)
Aleksandar Dabović, Foto: Dps.me
Aleksandar Dabović, Foto: Dps.me

Kabinet bivšeg predsjednika Opštine Ulcinj Aleksandra Dabovića pokazao je kako bi se “domaćinski” trebalo odnositi prema gradskoj kasi i novcu svih mještana - za prvih šest mjeseci ove godine već su premašeni iznosi većine stavki iz rashoda za usluge, koje su bile planirane do kraja 2022.

To je “Vijestima” potvrđeno u Sekretarijatu za budžet i finansije, a to se vidi i u tabelarnom prikazu Polugodišnjeg izvještaja o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima u koji su Vijesti imale uvid.

Taj izvještaj, pred odbornicima će se naći krajem mjeseca ali je gotovo izvjesno da nova vlast već sada mora razmišljati o rebalansu budžeta, budući da su neki troškovi višestruko premašeni od dozvoljenih 10 odsto.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari, koji je na tu funkciju stupio početkom juna, kazao je da već pokrenuta procedura za izradu rebalansa.

”Kao predsjednik Opštine, teško funkcionišem jer je većina važnih stavki prekoračena. Nadam se da će rebalans biti usvojen krajem ovog ili početkom narednog mjeseca”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

On je ranije rekao da je stupanjem na funkciju u kasi našao samo 12 hiljada eura, gomilu dugova i neriješenih problema.

”Moramo naprijed... Uskoro zaključujemo ugovor o početku realizacije projekta za vodosnadbijevanje i odvođenja otpadnih voda, vrijednog 20 miliona eura i to je velika vijest za naš grad”, kazao je Bajraktari.

Troškovi reprezentacije za kabinet predsjednika planirani su na iznos od 12.000 eura, ali su do kraja juna oni iznosili preko 20 hiljada eura, 67 odsto više od plana. Na službena putovanja planirano je sedam hiljada eura, ali je već utrošeno 8.655 eura, skoro 24 odsto više. Konsultantske usluge, projekti i studije trebalo je da koštaju 2.000 eura, ali je za njih već izdvojeno četiri puta više. Takođe, za medijske usluge predviđene na iznos od 25 hiljada eura, do kraja juna potrošeno je hiljadu eura više a za publikacije, časopise i glasila, umjesto tri hiljade, isplaćeno je skoro deset hiljada eura. Za ugovore o djelu, planiran je iznos od 20 hiljada eura ali je za njih iz gradske kase već izdvojeni devet hiljada eura više...

U opštinskim sekretarijatima nema bitnijih prekoračenja ali su zanimljivi podaci kada su u pitanju kapitalne investicije u ingerenciji Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta. Tako je stavka za parking prostore, sa kojim Ulcinj kuburi i van sezone a kamoli ljeti, planirana na iznos od 310 hiljada eura, ostala na nuli.

Za lokalne puteve planirano je 604 hiljade eura, a do kraja juna realizovano 26,87 odsto, odnosno 162.280 eura. Za rasvjetu, od 90 hiljada eura, realizovano je deset hiljada a za vodovode, umjesto planiranih 10 hiljada već je utrošeno skoro trideset hiljada eura.

Za kanalizaciju i kolektore za ovu godinu planirano je 4,12 miliona eura, a do kraja juna realizovano 515,3 hiljade eura.

Odlukom o budžetu Opštine Ulcinj za 2022, kako piše u izvještaju, ukupni primici planirani su u iznosu od 16,240.000 eura dok su za period januar- jun planirani u iznosu od 8,120.000 eura. Ostvareni su u iznosu od 5,467 miliona eura što je 33,67 odsto u odnosu na plan za 2022.

Kada se iz ostvarenja za 2022, izuzmu sredstva prenijeta iz prethodne godine i kreditna sredstva u periodu od 01.01.2022-30,06,2022, prihodi su realizovani u iznosu nešto više od 4 miliona eura.

”Jedan od razloga za veće ostvarenje budžetskih prihoda u drugoj polovini godine je i taj što je privreda Ulcinja sezonskog karaktera. Tako da se ukupni budžet Opštine ne može ostvarivati proprocionalno u odnosu na godišnji plan, već se prihodi najslabije ostvaruju u I i II kvartalu, dok je najveće ostvarenje prihoda u III i IV kvartalu”, piše u izvještaju.

Ukupni izdaci planirani su u iznosu od 16.240.000 dok su za period januar- jun 2022, ostvareni u iznosu od 4,8 miliona eura ili 29,85 odsto u odnosu na plan za 2022.

Opština je, kako stoji u izvještaju, najviše prihodovala od sopstvenih prihoda u iznosu od 2,526,590.33 eura gdje prednjače naknade lokalne uprave u iznosu od 1,4 miliona eura i nešto više od 765 hiljada eura po osnovu poreza na nepokretnost i poreza na promet nepokretnosti. Ustupljeni prihodi su u iznosu od 459 hiljada, donacije i transferi 1,035 miliona eura od čega je samo od Egalizacionog fonda 1,031 miliona eura. Prenešena sredstva iz prošle godine iznose 920 hiljada eura, a pozajmice i krediti 526 hiljada eura...

Bonus video: