DPS Kotor: Parastos zločincu Mihailoviću u organizaciji Crkve Srbije, drski je šamar antifašističkom nasljeđu Crne Gore

"Kroz instituciju države Srbije, gdje se i organizuje liturgija i parastos čovjeku koji je saradnjom sa fašistima i izvođenjem programa velikosrpske ideologije, oličene u etničkom čišćenju i zvjerskom ubijanju svojih sunarodnika, želi se Crna Gora pretvoriti u Srbiju, u kojoj su izjednačeni partizanski i četnički pokret i rehabilitovan svaki ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata",

8493 pregleda 48 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Kotor saopštio je danas da je "parastos osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću, održan na teritoriji opštine Kotor, u organizaciji Crkve Srbije, drski šamar antifašističkom nasljeđu, brižljivo njegovanom u crnogorskom društvu i institucijama Crne Gore".

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) obilježila je jutros dan smrti osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

"Povampireni duh fašizma, koji se ne smiruje od 30. avgusta 2020. godine, uvodeći istorijski revizionizam kao program rada uspostavljenih vlada, uz intenzivnu podršku proruskih medija, ali i tzv. nezavisnih, koji tehnikom meke promocije antidržavnih akcija, postaju dio ruskoga propagandnog ekosistema, uporno provocira građane i građanke Crne Gore. Kroz instituciju države Srbije, gdje se i organizuje liturgija i parastos čovjeku koji je saradnjom sa fašistima i izvođenjem programa velikosrpske ideologije, oličene u etničkom čišćenju i zvjerskom ubijanju svojih sunarodnika, želi se Crna Gora pretvoriti u Srbiju, u kojoj su izjednačeni partizanski i četnički pokret i rehabilitovan svaki ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata", ističe se u saopštenju DPS Kotor.

Oni su dodali da "Kotor i Crna Gora neće ćutati na ovakve sramotne pojave".

"Ne smijemo i nećemo ćutati zbog slavnoga 13. jula 1941. godine i velikih žrtava fašističkog terora. Svi naši narodni heroji i herojke koji su stavili svoj život na oltar slobode i tekovine NOB-a obavezuju nas da čuvamo ono što Crnu Goru čini državom dostojanstva, a crnogorsko društvo građanskim i evropskim", navodi se u saopštenju DPS Kotor.

Oni su poručili da se ograđuju od ovoga varvarskog čina, kojim se kako dodaju želi poniziti antifašistička ideja, na kojoj se obnovila oteta državnost Crne Gore.

"U ime svih građanki i građana Kotora, koji su izrazili zgražavanje zbog onoga što se odigralo u okvirima našega grada, iskazujemo prezir i obećavamo borbu koja će trajati koliko i partizanska, koja je porazila Dražu Mihailovića i njegove istodjelatnike", zaključuje se u saopštenju DPS Kotor.

Bonus video: