Rakčević: Našim novcem plaćena je devastacija našeg prostora, za interes investitora, Vuković odgovoran za štetu

"Gradonačelnik je dao negativno mišljenje na moju inicijativu i od Skupštine tražio da sačuva štetni planski dokument, šta se na kraju i desilo na sjednici održanoj 19. maja", poručio je Rakčević

16900 pregleda 29 komentar(a)
Rakčević, Foto: Boris Pejović
Rakčević, Foto: Boris Pejović

Odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević, saopštio je danas da je fasada na Kući Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici "srušena da bi se na toj i susjednoj parceli gradio veliki poslovni objekat, prema užasnom planu UP "Nova Varoš - Blok E", čija izrada je finansirana novcem Grada i koji je gradska Skupština donijela 2011. godine, uz protivljenje dijela građana/ki i MANS-a (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora)".

Fasada na Kući Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici srušena je danas, iako je investitor - firma "Coinis" iz Podgorice ranije obećala da će je "na sve načine sačuvati".

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je poručio da će podnijeti krivične prijave.

"Šokiran sam viješću da je investitor poslovnog objekta u Bokeškoj srušio čuvenu fasadu kuće Vujovića. Idejnim rješenjem koje je odobrio Državni arhitekta (Glavni grad Podgorica nema veze s projektom), investitor je bio dužan da sačuva fasadu. Sjutra podnosim krivične prijave protiv njega i nadzora", napisao je Vuković na Tviteru.

Rakčević je poručio da podržava krivične prijave, koje kako dodaje, Vuković najavljuje sa tri mjeseca zakašnjenja, i navodi da je Vuković direktno odgovoran za štetu.

"Jutros je, uprkos javnim obećanjima investitora i idejnom projektu, srušena i prednja fasada kuće Vujovića u Bokeškoj ulici, objekta velikog kulturno-istorijskog značaja po naš grad. Srušena je da bi se na toj i susjednoj parceli gradio veliki poslovni objekat, prema užasnom planu UP “Nova Varoš - Blok E“, čija izrada je finansirana novcem Grada i koji je gradska Skupština donijela 2011. godine, uz protivljenje dijela građana/ki i MANS-a. Odnosno - našim novcem plaćena je devastacija našeg prostora, za interes investitora", istakao je Rakčević.

On je dodao da je znajući kakvu štetu realizacija tog plana može uzrokovati, prije tri mjeseca od gradske Skupštine i gradonačelnika tražio da se taj plan stavi van snage, kako ne bi došlo do današnjih građevinskih poduhvata i nove devastacije Bokeške ulice.

"Tada (15. aprila) smo bili na vrijeme. Međutim, gradonačelnik je dao negativno mišljenje na moju inicijativu i od Skupštine tražio da sačuva štetni planski dokument, šta se na kraju i desilo na sjednici održanoj 19. maja. Da je Skupština prihvatila moj predlog i poništila štetni plan, čiji je zahvat jako mali (blok oivičen Bokeškom, Njegoševom, Hercegovačkom i ul. Stanka Dragojevića), spriječili bi svaku gradnju do donošenja novog plana, a time ne bi zaustavili širi razvoj grada", napisao je Rakčević na Fejsbuku.

On je poručio da je međutim, za gradsku skupštinu i gradonačelnika, naplata komunalija od izgradnje budućih objekata je bila daleko važnija od istorijske vrijednosti koje postojeći objekti u Bokeškoj ulici imaju.

Rakčević je naveo i da je gradonačelnik svoje negativno mišljenje zaključio tezom: "Činjenica je i da se rješenja u okviru UP "Nova Varoš - Blok E", ni koncepcijski ni po uslovima sprovođenja ne razlikuju od rješenja u svim ostalim blokovima Nove Varoši, pa bi se u slučaju stavljanja van snage ovog plana korisnici doveli u neravnopravan položaj, IAKO SU PLANSKA RJEŠENJA U ZAHVATU PLANA, U SVEMU, USAGLAŠENA SA KONCEPTOM RAZVOJA i rješenjima plana višeg reda PUP-a Glavnog grada Podgorice".

"Nova propuštena šansa i uzaludna trka sa vremenom: koliko će još vrijednih objekata biti srušeno ili štetnih izgrađeno, dok se ne izmijene sva 153 važeća plana na teritoriji PG, koje je godinama donosio Glavni grad, a čijom realizacijom od naše Podgorice - neće ostati ništa. Pozivam Ministarstvo da izvrši inspekcijski nadzor, a paradoksalno - podržavam i krivične prijave koje je sa tri mjeseca zakašnjenja najavljuje gradonačelnik, za štetu za koju je direktno odgovoran. Ali, ništa od toga nam neće vratiti kuću Vujovića, kao što realizacija štetnih planova DPS-ovih uprava nikada nije vratila ni hotel "Crna Gora", Kino kulutru, zelenu površinu pored hotela "Podgorica" i brojne druge važne objekte u našem gradu", napisao je Rakčević.

Odbornik GP URA je poručio da je potrebna temeljna promjena načina planiranja prostora, ali i hitna revizija svih važećih planova, kako bi preduprijedili moguću štetu i slične situacije u budućnosti.

"Takođe, potrebna nam je gradska uprava koja primarno vodi računa o javnom, a ne privatnom interesu", zaključio je Rakčević.

Bonus video: